Η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης (International Human Solidarity Day) καθιερώθηκε το 2005 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με το ψήφισμα 60/209, όπου προσδιορίστηκε η αλληλεγγύη ως μια από τις θεμελιώδεις και οικουμενικές αξίες που θα έπρεπε να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των λαών στον 21ο αιώνα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Δεκεμβρίου προς τιμήν του Παγκόσμιου Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2002 και στόχο έχει την εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η εν λόγω ημέρα αναδεικνύει τη σημασία της αμοιβαίας υποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων παγκοσμίως. Σε μια εποχή όπου παρουσιάζονται προκλήσεις όπως παγκόσμιες ανισότητες και κρίσεις, η αλληλεγγύη αποτελεί το μέσο για την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου κόσμου.
Η ιστορία αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση ότι η αλληλεγγύη είναι καθοριστική για την ανάπτυξη ανθρώπινων κοινοτήτων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται στον καιρό και τον τόπο. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της πρόκλησης της αυξανόμενης ανισότητας η ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης κρίνεται απαραίτητη καθώς ως πανανθρώπινη αξία μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των λαών και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.
Η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης είναι:
– μια ημέρα για να γιορτάσουμε την ενότητά μας στη διαφορετικότητα.
– ημέρα για να υπενθυμίσουν στις κυβερνήσεις να τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς διεθνείς συμφωνίες·
– ημέρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της αλληλεγγύης·
– ημέρα για την ενθάρρυνση της συζήτησης σχετικά με τους τρόπους προώθησης της αλληλεγγύης για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της φτώχειας·
– ημέρα δράσης για την ενθάρρυνση νέων πρωτοβουλιών για την εξάλειψη της φτώχειας.