Κοινωνικό Φαρμακείο
Ωφελούμενοι: Άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στο Δήμο που λειτουργεί η δομή, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων στη χώρα και ανιθαγενών, καθώς και οι δικαιούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας. Ο στόχος του κοινωνικού φαρμακείου είναι η παροχή υπηρεσιών όπως, παροχή φαρμάκων, παροχή παραραφαρμακευτικών προϊόντων, παροχή λοιπού υγειονομικού υλικού.
.














Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και
Κοινωνικής Μέριμνας και συγκεκριμένα η Διαμεσολαβήτρια ΑμεΑ και η Διαμεσολαβήτρια
Ρομά της Δομής πραγματοποίησαν, την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025, επίσκεψη στην Πύλο
και συγκεκριμένα στο χώρο όπου πρόκειται να στεγασθεί το Κέντρο Κοινότητας του
Δήμου Πύλου–Νέστορος.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Συντήρησης Οχημάτων &
Μηχανολογικού Εξοπλισμού & Αναπληρωτής Δημάρχου του Δήμου Πύλου Νέστορος,
η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, η
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Κοινωνικής Μέριμνας, καθώς και υπάλληλος
του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού- Αθλητισμού &
Πρόνοιας.
Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν εστίασαν στην καταγραφή καλών πρακτικών, στη
διαπίστωση της τήρησης των κανόνων προσβασιμότητας και στη μετάδοση
κατευθυντήριων οδηγιών περί συγκρότησης και οργάνωσης της λειτουργίας του νέου
Κέντρου Κοινότητας. Μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε, τα
στελέχη της Συντονιστικής Δομής μετέδωσαν καλές πρακτικές και τεχνογνωσία.








H Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας υλοποίησε, την Τετάρτη, 09 Απριλίου 2025 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης, δράση βιωματικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης με την αναπηρία.
Σκοπός της δράσης αποτέλεσε η εκπαίδευση ατόμων που εργάζονται σε υπηρεσίες υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και σε Δήμους, ώστε να παρέχεται ένα αποτελεσματικότερο σύνολο υπηρεσιών σε άτομα μειωμένης κινητικότητας και ΑμεΑ.
Η εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιήθηκε από έμπειρους εισηγητές/ εκπαιδευτές της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», διήρκησε πέντε (5) ώρες, και περιελάμβανε την εξοικείωση των υπαλλήλων με το βασικό νομοθετικό πλαίσιο και τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, καθώς και με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, στο μέρος όπου εμπλέκονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια βιωματικής προσέγγισης και εξυπηρέτησης πολιτών με αυτισμό, κώφωση και βαρηκοΐα, κινητικές βλάβες και προβλήματα όρασης.
Τη δράση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό όπως και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης Δήμου Τρίπολης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου.
Επιπλέον παρευρεθήκαν η Προϊσταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας, υπάλληλοι υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελ/σου, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αργολίδας, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας ΠΕ Αρκαδίας, στελέχη των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων Ανατολικής Μάνης, Ερμιονίδας και Τριπόλεως, καθώς και στελέχη του ΚΔΑ-ΜΕΑ του Δήμου Τρίπολης.









Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Πελοποννήσου



