ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

1. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται μηνιαίως:

α. Για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, σε τριακόσια είκοσι πέντε ευρώ (325 €).

β. Για παιδιά με μία πάθηση, η οποία έχει ως συνέπεια οποιασδήποτε φύσης

και ποσοστού αναπηρία, σε τριακόσια εβδομήντα πέντε ευρώ (375 €).

2. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης της περ. β’ της παρ. 1 προσαυξάνεται κατά το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης-επιδόματος, που χορηγείται ή δύναται να χορηγηθεί, λόγω ένταξης του αναδεχόμενου ατόμου στα γενικά και ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του

Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που υλοποιεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α

Η προσαύξηση του προηγούμενου εδαφίου χορηγείται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αφορούν περιοριστικά: α) το είδος της πάθησης, β) το ποσοστό αναπηρίας και γ) τις περιπτώσεις αλληλοαποκλεισμού των ενισχύσεων-επιδομάτων του προηγούμενου εδαφίου. Κατ’ εξαίρεση των προβλεπόμενων την παρούσα παράγραφο, δεν αποδίδεται η προσαύξηση που αντιστοιχεί στο εξωϊδρυματικό επίδομα του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α’68), εφόσον ο δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής είναι δικαιούχος ή δύναται να καταστεί δικαιούχος του προαναφερόμενου εξωϊδρυματικού επιδόματος μέσω του ασφαλιστικού του φορέα.

3. Η υπαγωγή του παιδιού στην περ. β’ της παρ. 1 και στην παρ. 2

τεκμηριώνεται από τη σχετική πιστοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης

Αναπηρίας της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α’ 115).

4. Τα ποσά της περ. β’ της παρ. 1 και της παρ. 2, καταβάλλονται αναδρομικά από την ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας, σύμφωνα με την πιστοποίηση της παρ. 3. Οι σχετικές καταβολές δεν δύναται να ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο του τρέχοντος, της αίτησης, οικονομικού έτους.

5. Όταν το δικαίωμα για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης αναγνωρίζεται για χρονικό διάστημα μικρότερο του πλήρους ημερολογιακού μήνα, το ποσό υπολογίζεται με βάση ημέρες που αναγνωρίζεται το δικαίωμα.

6. Οι αρμόδιοι για την εποπτεία της αναδοχής φορείς του άρθρου 13 του ν. 4538/2018 έχουν την ευθύνη για τη συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών και την καταχώριση των αναγκαίων στοιχείων για τον προσδιορισμό της κατηγορίας της οικονομικής ενίσχυσης στο Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας (άρθρο 5 της ΚΥΑ Γ.Π.Δ11/οικ.31720/21).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

1. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ανάδοχοι γονείς που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν οριστεί ανάδοχοι γονείς με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11 του ν. 4538/2018 ή με εισαγγελική διάταξη ή σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4538/2018,

β) η αναδοχή που έχουν συνάψει, είναι καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων και

γ) έχουν υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Διαχείριση Αιτήσεων Οικονομικής Ενίσχυσης Αναδοχής».

2. Όσον αφορά στις περιπτώσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης της αναδοχής, μετά την ενηλικίωση του αναδεχόμενου ατόμου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4538/2018, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι:

α) στην αναδοχή ατόμου με αναπηρία, οι ανάδοχοι γονείς,

β) στην αναδοχή ατόμου, το οποίο φοιτά σε φορέα τυπικής εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ακόμη κι αν είναι άτομο με αναπηρία, το αναδεχόμενο άτομο, από την ενηλικίωση του,

γ) στην αναδοχή ατόμου, το οποίο εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ακόμη κι αν είναι άτομο με αναπηρία, το αναδεχόμενο άτομο, από την ενηλικίωσή του. Στις περ. β’ και γ, το αναδεχόμενο άτομο οφείλει να υποβάλει στον αρμόδιο φορέα εποπτείας της αναδοχής τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ημερομηνία έναρξης/λήξης της στράτευσης ή/και των σπουδών του, βάσει των οποίων ο εποπτεύων φορέας ενημερώνει αμελλητί τα αντίστοιχα Ειδικά Μητρώα Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων. Μετά την ενημέρωση των Ειδικών Μητρώων Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, το αναδεχόμενο άτομο υποβάλλει αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της ΚΥΑ Γ.Π.Δ11/οικ.31720/21.

3. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, καθώς και μετά την ενηλικίωση του ανηλίκου σε καθεστώς αναδοχής, στις περιπτώσεις της παρ. 2 της ΚΥΑ Γ.Π.Δ11/οικ.31720/21. Η ημερομηνία υποβολής της αίτησης αποτελεί την ημερομηνία έναρξης του δικαιώματος, η πρώτη δε καταβολή πραγματοποιείται τον μήνα, που έπεται της έκδοσης της απόφασης, με την οποία εγκρίνεται η αίτηση. Στην περίπτωση που η σύσταση της αναδοχής έχει προηγηθεί της έγκρισης της οικονομικής ενίσχυσης, το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται από την ημερομηνία σύστασης  της αναδοχής, εφόσον αυτή είναι μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος της ΚΥΑ Γ.Π.Δ11/οικ.31720/21

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 12 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

2. ΚΥΑ Γ.Π.Δ11/οικ.31720/21 (ΦΕΚ 2220 Β/26-5-2021): Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Η οικονομική ενίσχυση του άρθρου 12 παρ.5 του Ν.4538/2018 απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), δεν κατάσχεται στα χέρια οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρυθμίζονται τα θέματα διαδικασίας χορήγησης και καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, τα ποσά ανά κατηγορία των προς αναδοχή παιδιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του Ν.4538/2018.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

Άρθρο 12 παρ.5 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Ο ανήλικος που τοποθετείται σε ανάδοχο γονέα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά από τον ασφαλιστικό φορέα του αναδόχου γονέα. Σε περίπτωση έλλειψης ασφάλισης αυτού, ο ανήλικος καλύπτεται υγειονομικά, σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν στην υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Φάρμακα, υγειονομικό υλικό και λοιπές παροχές αναγκαίες για την καλή σωματική και ψυχική υγεία του ανηλίκου που βρίσκεται σε αναδοχή, όπως αυτό αποδεικνύεται από σχετική ιατρική γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα, παρέχονται από το φορέα, ο οποίος χορηγεί και την οικονομική ενίσχυση .Η εγγραφή στον ασφαλιστικό φορέα μετά από αίτηση του ανάδοχου γονέα αρχίζει για τη μεν περίπτωση των αναδοχών με οριστική δικαστική απόφαση ή με εισαγγελική διάταξη από την ημέρα έκδοσης αυτής, για δε τις περιπτώσεις αναδοχών με τη σύναψη σύμβασης από την ημερομηνία έκδοσης βεβαίωσης του φορέα εποπτείας προς τον ασφαλιστικό φορέα, όπου αναγράφεται η ημερομηνία έναρξης της αναδοχής. Στις περιπτώσεις του άρθρου 18 του Ν. 4538/ 2018  η εγγραφή στον ασφαλιστικό φορέα αρχίζει με την έκδοση της δικαστικής απόφασης ή της διάταξης του ανακριτή ή του εισαγγελέα ή την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε περιπτώσεις άρσης της αναδοχής αυτό ανακοινώνεται αυθημερόν από το φορέα εποπτείας στον ασφαλιστικό φορέα του πρώην ανάδοχου γονέα.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Οι ανήλικοι, που τοποθετούνται σε ανάδοχο γονέα με οποιονδήποτε τρόπο, εγγράφονται κατά προτεραιότητα και φοιτούν δωρεάν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρμοδιότητας των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. του τόπου κατοικίας των αναδόχων γονέων. Επίσης, φιλοξενούνται, κατά προτεραιότητα, στις παιδικές εξοχές και τα κέντρα οικογενειακών διακοπών που λειτουργούν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος. Ανάλογη εφαρμογή έχουν οι ανωτέρω ρυθμίσεις για την κατά προτεραιότητα φιλοξενία των ανηλίκων σε εξοχές και όταν οι ανήλικοι φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε φοιτητικές εστίες στην περίπτωση σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τους οποίους το καθεστώς αναδοχής διατηρείται.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

Άρθρο 12 παρ.4 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

 

Οι παρακάτω άδειες που προβλέπονται ισχύουν και για την υιοθεσία.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Εξίσωση της θέσης των αναδόχων γονέων με τους φυσικούς γονείς ως προς το πεδίο εφαρμογής του Ν.4808/2021 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1.Άρθρο 25 του Ν.4808/2021 (ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται: είτε α) να χορηγείται δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες δώδεκα (12) χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης. Για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος γνωστοποιεί την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού στον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να λάβει εγκαίρως γνώση(παρ.1 του άρθρου 27 του Ν.4808/2021).

Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια(παρ.3 του άρθρου 27 του Ν.4808/2021).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου(παρ.2 του άρθρου 27 του Ν.4808/2021).

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 27 του Ν.4808/2021 (ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η γονική άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια(παρ.1 του άρθρου 28 του Ν.4808/2021). Για τους δύο (2) πρώτους μήνες της γονικής άδειας, ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλλει επίδομα γονικής άδειας στον κάθε γονέα, μηνιαίως, ποσού ίσου με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων στη γονική άδεια και στο επίδομα είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμου, διαταγμάτων, κανονισμών, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων. Κατ’ εξαίρεση, γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα και δικαιούνται να λάβουν το επίδομα της παρούσας για δύο (2) μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου από τον άλλο γονέα, δικαιούνται τη γονική άδεια και το επίδομα εις διπλούν(παρ.3 του άρθρου 28 του Ν.4808/2021)

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Για τη χορήγηση της γονικής άδειας, ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα (1) έτος συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμου, διαταγμάτων, κανονισμών, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων(παρ.2 του άρθρο 28 του Ν.4808/2021)

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1.Άρθρο 28 του Ν.4808/2021 (ΦΕΚ Α’ 101)

2.Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3.Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Σε κάθε υπάλληλο που υιοθετεί τέκνο, καθώς και υπάλληλο που γίνεται ανάδοχος γονέας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (Α’ 85)

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ή της αναδοχής, εφόσον το τέκνο είναι ηλικίας έως οκτώ (8) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία του υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας ή της αναδοχής διάστημα.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

Άρθρο 53 παρ.9 του Ν. 3528/07 (ΦΕΚ Α’26), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 5043/23 (ΦΕΚ Α’91)

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Έως δύο (2) φορές ετησίως και έως μία (1) εργάσιμη ημέρα κάθε φορά, ο εργαζόμενος γονέας δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του, με αποδοχές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου. Η ασθένεια ή το ατύχημα του παιδιού βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση νοσοκομείου ή θεράποντος ιατρού.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 30 του Ν.4808/2021 (ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Κάθε εργαζόμενος γονέας παιδιών ηλικίας έως δώδεκα (12) ετών ή φροντιστής δικαιούται να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας, όπως ιδίως, τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση(παρ.1 του άρθρου 31 του Ν.4808/2021)

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Για το δικαίωμα χορήγησης ευέλικτης ρύθμισης εργασίας, ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.(παρ.2 του άρθρου 31 του Ν.4808/2021)

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1.Άρθρο 31 του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2.Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3.Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Εξίσωση της θέσης των αναδόχων γονέων με τους φυσικούς γονείς ως προς το πεδίο εφαρμογής του Ν.4808/2021 για τις άδειες σχετικές με την προστασία της οικογένειας

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 33  του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Οι εργαζόμενοι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33 Ν.4808/2021, ανεξάρτητα από το είδος δραστηριότητας του άλλου γονέα, ακόμη και αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται, δικαιούνται, εναλλακτικώς μεταξύ τους, την άδεια φροντίδας τέκνου. Η άδεια χορηγείται για χρονικό διάστημα τριάντα (30) μηνών από τη λήξη της άδειας μητρότητας ή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας του άρθρου 36 ή της γονικής άδειας του άρθρου 28, ως μειωμένο ωράριο. Κατά το παραπάνω διάστημα, ο γονέας που κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού, δικαιούται είτε να προσέρχεται κατά μία (1) ώρα αργότερα είτε να αποχωρεί κατά μία (1) ώρα νωρίτερα κάθε ημέρα από την εργασία είτε να τη διακόπτει κατά μία ώρα ημερησίως, σύμφωνα με την αίτησή του.

Εναλλακτικώς, έπειτα από συμφωνία των μερών, το μειωμένο ωράριο της παρούσας μπορεί να χορηγείται με άλλους τρόπους, όπως:

α) Μειωμένο ωράριο εργασίας κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και κατά μία (1) ώρα ημερησίως για τους επόμενους έξι (6) μήνες.

β) Πλήρεις ημέρες άδειας, οι οποίες κατανέμονται σε εβδομαδιαία βάση, αντίστοιχου συνολικού αριθμού ωρών, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.

γ) Ισόχρονη συνεχόμενη άδεια, χορηγούμενη εφάπαξ ή τμηματικώς, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.

δ) Με όποιον άλλον τρόπο συμφωνούν τα μέρη(παρ.1 του άρθρου 37  του Ν.4808/2021).

Οι θετοί και ανάδοχοι γονείς δικαιούνται να λάβουν την άδεια φροντίδας τέκνου από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και εφόσον το τέκνο δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών(παρ.2 του άρθρου 37  του Ν.4808/2021).

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 37  του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Εργαζόμενοι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33 του Ν.4808/2021, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, έχουν δικαίωμα για κάθε παιδί, ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς και γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του τέκνου, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (κδαπ ΑμεΑ) και ειδικά εκπαιδευτήρια, να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και μετά από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα, από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, κάθε ημερολογιακό έτος, με σκοπό να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, για την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης και της εν γένει παρουσίας τους(παρ.1 του άρθρου 38 του Ν.4808/2021).

Η άδεια χορηγείται έπειτα από κοινές, ως προς το περιεχόμενο, υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, για το ποιος γονέας εκ των δύο θα κάνει χρήση της άδειας ή, αν συμφωνούν να τη μοιραστούν, για τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που θα κάνει χρήση τμήματος της άδειας ο καθένας τους. Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους, σχετικές βεβαιώσεις(παρ.2 του άρθρου 38  του Ν.4808/2021).

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 38  του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Οι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33 του Ν.4808/2021 που εργάζονται σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση που απασχολεί τουλάχιστον πενήντα (50) άτομα και έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία, η οποία πιστοποιείται με ιατρική γνωμάτευση του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο υπάγονται τα πρόσωπα αυτά, έχουν το αυτοτελές δικαίωμα για κάθε παιδί, να ζητήσουν τη μείωση του ωραρίου εργασίας τους κατά μία (1) ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 41 του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Οι εργαζόμενοι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33 Ν.4808/2021, έχουν ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα, ανεξάρτητα από δικαιώματα που παρέχονται από άλλες διατάξεις, να λαμβάνουν, κατόπιν αιτήσεως τους, άδεια άνευ αποδοχών, που δεν υπερβαίνει τις έξι (6) εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρ. 2. Η άδεια αυτή είναι δυνατό να χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά και αυξάνεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες, εάν προστατεύει περισσότερα από δύο(παρ.1 του 42 του Ν.4808/2021)

Στην έννοια των όρων «εξαρτώμενα παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειας» που έχουν ανάγκη για φροντίδα ή υποστήριξη περιλαμβάνονται:

α) Τα παιδιά έως δεκαέξι (16) ετών, φυσικά ή υιοθετημένα, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους.

β) Τα παιδιά άνω των δεκαέξι (16) ετών που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη από ειδική φροντίδα, για λόγους βαριάς ή χρόνιας ασθένειας, ή αναπηρίας, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους(παρ.2 του 42 του Ν.4808/2021)

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 42 του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Στους εργαζόμενους γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33 του Ν.4808/2021, χορηγείται ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα (10) εργασίμων ημερών κατ΄ έτος, με αποδοχές, για την αντιμετώπιση των αναγκών παιδιών έως δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, με νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, με νεοπλασματική ασθένεια ή που χρήζει μεταμόσχευσης ή με σπάνιο νόσημα ή πάθηση, σύμφωνα με τον κατάλογο της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4213/2013 (Α΄ 261), και εφόσον στην τελευταία περίπτωση συντρέχει ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ή παιδιών, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, με βαριά νοητική αναπηρία ή σύνδρομο DOWN ή αυτισμό(παρ.1 του άρθρου 43 του Ν.4808/2021).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Η άδεια αυτή αποτελεί δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας(παρ.2 του άρθρου 43 του Ν.4808/2021(παρ.2 του άρθρου 43 του Ν.4808/2021).

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 43 του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Στους εργαζόμενους γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33 του Ν.4808/2021, χορηγείται ειδική γονική άδεια νοσηλείας χωρίς αποδοχές, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του εργαζόμενου, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών κατ’ έτος(παρ.1 του άρθρου 44 του Ν.4808/2021)

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Η άδεια αυτή αποτελεί δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται, χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας(παρ.2 του άρθρου 44 του Ν.4808/2021).

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 44 του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Στους εργαζόμενους γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33 του Ν.4808/2021, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού, χορηγείται άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδειας οκτώ (8) εργάσιμων ημερών ετησίως.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 45 του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)

2. Άρθρο 12 παρ.3 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

3. Εγκύκλιος 47972/2021 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Στις περιπτώσεις του άρθρου 11 του Ν. Ν.4538/2018, το δικαστήριο μπορεί να τοποθετεί σε επαγγελματίες αναδόχους παιδιά με αναπηρία και παιδιά με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας. Η φροντίδα από την πλευρά των αναδόχων γονέων υπηρετεί συγκεκριμένο θεραπευτικό σχέδιο, που προτείνεται από ειδικούς επιστήμονες του φορέα εποπτείας. Ο ανάδοχος γονέας που προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες προς το παιδί αμείβεται με μηνιαία αντιμισθία και ασφαλίζεται για ασθένεια και σύνταξη(παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4538/2018).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Αν.Υ., ρυθμίζονται τα σχετικά με τη σύσταση και τήρηση ειδικού μητρώου επαγγελματιών αναδόχων, τη μηνιαία αντιμισθία, την υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη, τα ειδικά προγράμματα εκπαίδευσής τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος(παρ.2 άρθρου 16 του Ν.4538/2018).

Το άρθρο 4 παρ.1 της ΚΥΑ 19333/2023 ορίζει ότι :

Σε επαγγελματία ανάδοχο μπορεί να τοποθετούνται οι ανήλικοι με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή ψυχική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της νοητικής ή και αναπτυξιακής αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% .

Το άρθρο 8 της ΚΥΑ 19333/2023 που καθορίζει την αμοιβή του επαγγελματία αναδόχου αναφέρει τα εξής:

1. Για την κάλυψη της μηνιαίας αμοιβής και της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματία αναδόχου, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) καταβάλλει στον επαγγελματία ανάδοχο συνολικά το ποσό των χιλίων πεντακοσίων εξήντα ένα ευρώ και έντεκα λεπτών (1.561,11 €).

2. Ο επαγγελματίας ανάδοχος επιτελεί κοινωνικό έργο και απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων της συγκεκριμένης δραστηριότητας και από τη δημιουργία Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Στις αρχές κάθε μήνα ενημερώνεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή της διαδικτυακής πύλης «www.anynet.gr» για το ποσό που αντιστοιχεί στην αμοιβή του προηγούμενου μήνα. Στη συνέχεια, προβαίνει στην έκδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Για τον υπολογισμό του ποσού ισχύει η περ. θ) της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α’ 248). Το τιμολόγιο ή η απόδειξη αναρτώνται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «www.anynet.gr» το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντα μήνα.

3. Διαπιστευμένοι χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής της διαδικτυακής πύλης «www.anynet.gr» του Τμήματος Χορήγησης Παροχών Κοινωνικής Στήριξης Οικογενειών της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων του Ο.Π.Ε.Κ.Α. αφού προηγουμένως προβούν σε επαλήθευση/ επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους με την χρήση των «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης», σύμφωνα με την υπό στοιχεία 29810 ΕΞ 2020 υπουργική απόφαση, επαληθεύουν τις προϋποθέσεις καταβολής της αμοιβής, ελέγχουν την ορθότητα τιμολόγησής της και οριστικοποιούν το αρχείο δικαιούχων εκάστου μήνα το οποίο περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστο: τα στοιχεία ταυτοποίησης των επαγγελματιών αναδόχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), την μικτή αμοιβή του αναδόχου, τον φόρο που παρακρατείται, το πληρωτέο ποσό και τα στοιχεία ενεργού λογαριασμού πληρωμών (ΙΒΑΝ), δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο επαγγελματίας ανάδοχος. Στη συνέχεια δημιουργείται συγκεντρωτική κατάσταση η οποία υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων και διαβιβάζεται στην διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

4. Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών μεριμνά για την ενταλματοποίηση και την πληρωμή της σχετικής δαπάνης σύμφωνα με τις σχετικές κείμενες διατάξεις. Η ψηφιακή πλατφόρμα διαλειτουργεί όταν απαιτείται, με τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ελεγχθεί η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του επαγγελματία αναδόχου και σε περίπτωση αδυναμίας λήψης της πληροφορίας, ή ρύθμισης οφειλών ή μη ύπαρξης των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενημερώνεται άμεσα ο επαγγελματίας ανάδοχος από την εφαρμογή για την έκδοσή τους και την ανάρτησή τους στην εφαρμογή αμελλητί.

Διαπιστευμένοι χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής της διαδικτυακής πύλης «www.anynet.gr» της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Α., προβαίνουν, στην καταχώρηση τυχόν ποσών που παρακρατούνται λόγω οφειλών που προκύπτουν από την φορολογική ή την ασφαλιστική ενημερότητα που αναρτά ο ανάδοχος. Στη συνέχεια οριστικοποιείται από την εφαρμογή το τελικό αρχείο πληρωμών το οποίο διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ Α.Ε. με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας μηχανογράφησης.

Η αμοιβή καταβάλλεται μέσω της ΔΙΑΣ Α.Ε. με πίστωση ενεργού ΙΒΑΝ στον οποίο ο επαγγελματίας ανάδοχος είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και τηρείται σε οποιοδήποτε Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ν. 4537/2018.

5. Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη επιστροφής μέρους ή του συνόλου αμοιβής για οποιονδήποτε λόγο, ο επαγγελματίας ανάδοχος οφείλει, μετά από ειδοποίηση που θα λάβει από την ηλεκτρονική εφαρμογή, να εκδώσει σχετικό πιστωτικό παραστατικό και να το αναρτήσει στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

6. Η αμοιβή που λαμβάνει ο επαγγελματίας ανάδοχος δεν αποκλείει τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής που προβλέπεται στην υπό στοιχεία Γ.Π.Δ11 οικ. 31720/2021 (Β’ 2220) κοινή υπουργική απόφαση.

7. Η αμοιβή καταβάλλεται μηνιαίως για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η επαγγελματική αναδοχή. Η επαγγελματική αναδοχή λογίζεται ότι άρχεται την ημέρα που ορίζεται στη σύμβαση της παρ. 3 του άρθρου 4.

 

8. Δικαιούχος της αμοιβής είναι ο επαγγελματίας ανάδοχος γονέας που πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχει εγγραφεί στα μητρώα επαγγελματιών αναδόχων γονέων του άρθρου 1,

β) έχει τοποθετηθεί σε αυτόν ανήλικος και έχει συναφθεί η σύμβαση της παρ. 3 του άρθρου 4,

γ) η επαγγελματική αναδοχή που έχει οριστεί, έχει καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων.

9. Όταν το δικαίωμα για τη λήψη της αμοιβής αναγνωρίζεται για χρονικό διάστημα μικρότερο του πλήρους ημερολογιακού μήνα, το ποσό υπολογίζεται με βάση τις ημέρες που αναγνωρίζεται το δικαίωμα.

10.Η καταβολή της αμοιβής διακόπτεται από την ημερομηνία λήξης της αναδοχής, η οποία βεβαιώνεται εγγράφως από τον φορέα εποπτείας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7. Η ενηλικίωση του αναδεχόμενου δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της αμοιβής.

11. Αν από την άρση – λήξη της επαγγελματικής αναδοχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας, προκύπτει η εκ μέρους του Ο.Π.Ε.Κ.Α. καταβολή της αμοιβής χωρίς νόμιμη αιτία, για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, εφαρμόζεται το άρθρο 45 του ν. 4520/2018. Εξαιρείται η περίπτωση του συμψηφισμού ο οποίος πραγματοποιείται σε μηνιαίες δόσεις το ύψος καθεμιάς από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έκτο (1/4) του μικτού μηνιαίου ποσού της αμοιβής ή εφάπαξ στην περίπτωση αναδρομικά χορηγούμενων αμοιβών. Αν το δικαιούμενο μικτό μηνιαίο ποσό της αμοιβής είναι μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ, παρακρατείται πλήρως μέχρι την εξόφληση της οφειλής.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Επαγγελματίες ανάδοχοι μπορούν να γίνουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4538/2018:

α. οι ανάδοχοι γονείς πληρούν τα όρια ηλικίας και έχουν διαφορά ηλικίας από τον αναδεχόμενο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την υιοθεσία. Ο περιορισμός της ηλικίας δεν ισχύει για την περίπτωση της συγγενικής αναδοχής,

β. οι ανάδοχοι γονείς και οι συνοικούντες με αυτούς έχουν καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία, ιδίως μάλιστα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα,

γ. οι ανάδοχοι γονείς και οι συνοικούντες με αυτούς δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή δεν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα που επισύρουν έκπτωση από τη γονική μέριμνα, σύμφωνα με το άρθρο 1537 ΑΚ, ή για κακοποίηση ή παραμέληση ανηλίκων για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνηση παιδιών, ληστείας, καθώς και για όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά ή την εμπορία οργάνων, δ. οι ανάδοχοι γονείς έχουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά έξοδα διατροφής, μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης του ανάδοχου τέκνου, διαθέτοντας επαρκείς προς τούτο οικονομικούς πόρους και καταβάλλοντας προσωπική φροντίδα, ε. οι ανάδοχοι γονείς είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του . Σε απρόβλεπτες ή επείγουσες περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά αναφέρεται ο αιφνίδιος θάνατος των γονέων, η εγκληματική ενέργεια μεταξύ των γονέων, η απροειδοποίητη εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας από τους γονείς, η ως άνω προηγούμενη εγγραφή των αναδόχων γονέων στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν.4538/2018 δύναται να παραλειφθεί, εφόσον πρόκειται για συγγενική αναδοχή. Οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄, γ΄ και δ΄ πρέπει να συντρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αναδοχής.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 16 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

2. ΚΥΑ 19333/2023 (ΦΕΚ  Β’1085/2023)- Τοποθέτηση ανηλίκων με αναπηρία σε επαγγελματίες αναδόχους και ρύθμιση σχετικών θεμάτων για την εφαρμογή της επαγγελματικής αναδοχής.

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα, μπορεί να τοποθετείται σε επαγγελματία ανάδοχο με εισαγγελική διάταξη και ανήλικος ανεξαρτήτως αναπηρίας.

Για την επαγγελματική αναδοχή βραχείας διαρκείας εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΚΥΑ 19333/2023 για την επαγγελματική αναδοχή.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

1. Άρθρο 17 του Ν.4538/2018(ΦΕΚ Α’ 85/2018)

2. Άρθρο 12 της ΚΥΑ 19333/2023 (ΦΕΚ  Β’1085/2023)

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

Η εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών, δικαιούνται το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας (9 εβδομάδες), που ορίζεται στο άρθρο 7 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1993 και το άρθρο 7 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2000, που κυρώθηκε με το άρθρο 11 του ν. 2874/2000 (Α’ 286), καθώς και τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με αυτήν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής τους. Δεν προβλέπεται για τους ανάδοχους γονείς.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

Άρθρο 34 του Ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101)