Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης στηρίζει συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας τους Απόρους».

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται από της Συμπράξεις της Π.Ε. Αργολίδας, Π.Ε. Αρκαδίας, Π.Ε. Λακωνίας, Π.Ε. Μεσσηνίας & της Π.Ε. Κορινθίας.

Οι διανομές τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα διανομών έκαστης Κοινωνικής Σύμπραξης.

Η ενημέρωση των ωφελούμενων ΤΕΒΑ για τις επικείμενες διανομές πραγματοποιείται με ευθύνη των Κοινωνικών Συμπράξεων στην οποία υπάγονται.

  • Ενήλικα φυσικά πρόσωπα(άγαμα, διαζευγμένα, σε διάσταση ή χηρεία) υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαρτώμενων μελών.
  • Οικογένεια, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη ή ένα έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη.
  • Ως εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται
  1. Τα άγαμα τέκνα, εφόσον είναι
  • ανήλικα ή
  • ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή
  • ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
  1. Τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:
  • τέκνα ενός ή και των δύο συζύγων/γονέων
  • αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δύο συζύγων/γονέων.
  1. Οι ανιόντες
  2. Τα ανήλικα που στερούνται και των δύο φυσικών τους γονέων και έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με έναν εκ των δύο συζύγων/γονέων της οικογένειας, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναθέτει την επιμέλεια σε άλλο πρόσωπο.

*Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις 1, 3 και 4 δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

**Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης β. δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

  • Άστεγοι, άτομα που διαμένουν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
  • Οι εκάστοτε δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης( ΚΕΑ)/ Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το δικαίωμα στις παροχές του προγράμματος ισχύει από την πρώτη μέρα του μεθεπόμενου μήνα, από αυτόν κατά τον οποίο εγκρίθηκε η αίτηση για το ΚΕΑ. Επίσης ισχύει ακόμα και αν διακοπεί η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΚΕΑ, μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο εγκρίθηκε η αίτηση. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΚΕΑ διακοπεί, τότε διακόπτεται και η παροχή επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής μέσω του ΤΕΒΑ.

Με την από 1/6/2017 καταργούνται, η υπ’αριθμ.Δ23/οικ.19162/ 1277/27-5-2015(Β’1066) υπουργική απόφαση Καθορισμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των ωφελούμενων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους καθώς και οι ισχύουσες βάσει αυτής λίστες ωφελούμενων ΤΕΒΑ.’

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διανέμει, σε τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα που το έχουν ανάγκη, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd κλπ. και συνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία, συλλογικούς φορείς, καθώς και  δίκτυα εθελοντών του Δήμου για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων.

  • Έλληνες πολίτες κάτοικοι του Δήμου,
  • Ομογενείςκάτοικοι του Δήμου,
  • Αλλοδαποίπου κατοικούν στα διοικητικά όρια του Δήμου και διαμένουν μόνιμα σ’ αυτόν

Το κυριότερο κριτήριο ένταξης είναι το εισόδημα. Ο κάθε Δήμος ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων αλλά και τις ανάγκες των δημοτών του, καθορίζει ο ίδιος τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα προϊόντα και τα τρόφιμα που διανέμονται δωρεάν προέρχονται από χρηματοδότηση των δήμων, από παροχές δημοτών και επιχειρήσεων και άλλες δωρεές. Ως εκ τούτου, οι ποσότητες που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος καθορίζονται από τον κάθε δήμο, ανάλογα με τα διαθέσιμα προϊόντα του.

Οι συνήθεις κατηγορίες είναι:

  • Μοναχικά άτομα
  • Ζευγάρια (δύο άτομα που διαμένουν μαζί)
  • Οικογένειες που έχουν έως 2 παιδιά
  • Οικογένειες που έχουν 3-4 παιδιά
  • Οικογένειες που έχουν 5 παιδιά και άνω
  • Μονογονεϊκές οικογένειες
  • Τρείς και περισσότεροι ενήλικοι που κατοικούν μαζί
  • Ευάλωτες ειδικές ομάδες, όπως άνεργοι, ανήλικα παιδιά, προστατευόμενοι λόγω αναπηρίας κλπ

Σε κάθε κατηγορία θα παραδίδονται κλιμακωτά σε αξία τα αντίστοιχα τρόφιμα κάθε μήνα.

Τα δικαιολογητικά για το Κοινωνικό Παντοπωλείο κάθε Δήμου δεν διαφέρουν ιδιαίτερα και συνήθως ζητούνται τα παρακάτω (ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει ότι άλλο θεωρεί πως απαιτείται κατά περίπτωση):

  • Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και άδειας διαμονής
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  • Φωτοτυπία Κάρτας Ανεργίας (εφόσον υπάρχει και της/του συζύγου και των άλλων μελών της οικογένειας)
  • Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού Σημειώματος Εφορίας
  • Φωτοτυπία Ε1
  • Φωτοτυπία Ε9 (σε περίπτωση μη υπόχρεου αυτού, εκτύπωση από το gsis ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση Ε9).
  • Σε περίπτωση φιλοξενίας από τους γονείς κατατίθεται και το εκκαθαριστικό των γονέων
  • Αποδεικτικό Μόνιμης Κατοικίας (φωτοτυπία απόδειξης ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ κλπ στο όνομα του δικαιούχου)
  • Μισθωτήριο Συμβόλαιο (αν δεν υπάρχει λογαριασμός ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ κλπ)
  • Φωτοτυπία Ιατρικής Γνωμάτευσης (αν υπάρχει)
  • Σε περίπτωση φοιτητών χρειάζεται και Βεβάιωση Φοίτησης
  • Κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση ανεργίας ή βεβαίωση επιδότησης από τον ΟΑΕΔ και των δύο συζύγων
  • Αν είναι συνταξιούχος με διακοπή σύνταξης: φωτοτυπία βεβαίωσης διακοπής σύνταξης
  • Για όσους εργάζονται: Γνωστοποίηση όρων ατομικής σύμβασης εργασίας (και των δύο συζύγων)

Οι αιτήσεις γίνονται συνήθως δύο φορές το χρόνο, ανά εξάμηνο, ώστε να ενταχθούν όσο περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν. Οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις διαφέρουν για τον κάθε Δήμο, στον οποίο και πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν.

Το πρόγραμμα των δωρεάν «Κοινωνικών φροντιστηρίων»  στηρίζεται

στην προσφορά και τον εθελοντισμό και σκοπός του είναι η υποστήριξη παιδιών και  οικογενειών με οικονομικά και κοινωνικά  προβλήματα,  τα οποία  έχουν θέληση για μόρφωση και πρόοδο.

Ενδεικτικά τα δικαιολογητικά που ζητούνται  να προσκομιστούν από τους γονείς εκτός της αίτησης είναι : 

α) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

β) Φ/πία Εκκαθαριστικών  Σημειωμάτων  των δύο (2) τελευταίων ετών.

γ) Φ/πία κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για κάθε γονέα που δεν εργάζεται.

δ) Γνωμάτευση ιατρού σε περίπτωση σοβαρού  προβλήματος  υγείας.

Το Κοινωνικό δημοτικό συσσίτιο, είναι δομή παροχής συσσιτίων για την τροφοδοσία γευμάτων σε ωφελούμενα άτομα.

Στόχο αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Δικαίωμα Συμμετοχής στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών έχουν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να είναι Κάτοικοι στα όρια του Δήμου Παρέμβασης
  2. Να ανήκουν στις Ομάδες Στόχου:
  • Ευρισκόμενοι σε κατάσταση φτώχειας/ Απειλούμενοι από φτώχεια (βάσει της οικονομικής τους κατάστασης – ετήσιο εισόδημα)
  • Δικαιούχοι/ Αιτούντες διεθνούς προστασίας

Το συσσίτιο  παρέχει ημερησίως υπηρεσίες σίτισης σε άστεγους και άπορους πολίτες που το έχουν ανάγκη.  Λειτουργεί με σταθερό ωράριο και η διανομή των προϊόντων  γίνεται σε τακτική βάση. Η Δομή Παροχής Σίτισης, θα διαθέτει πολιτική συλλογής πλεοναζόντων προϊόντων από εργαστήρια- βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων (ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εστιατόρια κλπ.), καθώς επίσης και από τους πολίτες.

Σκοπός της λειτουργίας των Δημοτικών – Κοινωνικών Ιατρείων είναι η δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας – υγείας με μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες δημοτών:

∆ικαιούχοι των παροχών των Δημοτικών – Κοινωνικών Ιατρείων  είναι όσοι πολίτες πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο εκάστοτε ∆ήμος (άποροι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, δημότες που δε δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών, αλλοδαποί μετανάστες, ανασφάλιστοι- ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, κ.α.)

Οι ώρες και ο τρόπος λειτουργίας (ραντεβού, γραμματειακή /διοικητική υποστήριξη κ.τ.λ.) ορίζεται από τον εκάστοτε Δήμο.

Τα «Γεύματα Αγάπης» αφορούν την παροχή δωρεάν γευμάτων σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Καθημερινά σιτίζονται αρκετά άτομα.

Η δράση αυτή  έχει ως σκοπό να γίνει συνοδοιπόρος του έργου των ιερέων που φροντίζουν και μεριμνούν για τους πονεμένους, τους αδύνατους και τους ανήμπορους. Ευελπιστεί έμπρακτα να βρεθεί δίπλα στο συνάνθρωπο που υποφέρει, στον Έλληνα που διαβιεί υπό αντίξοες συνθήκες και να ενισχύσει τους ασθενέστερα οικονομικά συνανθρώπους μας.

Οι δικαιούχοι, οι οποίοι επιλέγονται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια από τη Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ποιότητας Ζωής, έχουν τη δυνατότητα να σιτίζονται στην τραπεζαρία του χώρου ή να παίρνουν το φαγητό που τους διατίθεται.

Για τους δικαιούχους που αδυνατούν να προσέλθουν στο χώρο παροχής των γευμάτων, λόγω της μεγάλης ηλικίας ή ειδικών προβλημάτων υγείας υπάρχει δυνατότητα παράδοσης στο χώρο διαμονής με τη συμβολή του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του εκάστοτε Δήμου και της Εκκλησίας.

Ο ΟΠΕΚΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας συνεχίζει και επεκτείνει την λειτουργία του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ).

Σκοπός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας είναι η οργάνωση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, διακοπών και εκδρομών, η δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου και βιβλίων, όπως επίσης χρηματικά βοηθήματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

Για το 2021 υλοποιούνται επτά (7) προγράμματα

  1. Κοινωνικός τουρισμός6ήμερων διακοπών για 50.000 δικαιούχους.
  2. Ιαματικός τουρισμόςγια 3.500 συνταξιούχους, με 6ήμερες διακοπές και 5 απλές λούσεις.
  3. Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμαμέχρι και 16 ημερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων ΛΑΕ, ηλικίας 6 έως 16 ετών.
  4. Τετραήμερες εκδρομέςγια 12.500 δικαιούχους με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία.
  5. Δωρεάν βιβλίαγια 130.000 δικαιούχους. Ειδικά για τα παιδιά το επιδοτούμενο ποσό ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά βιβλίο.
  6. Δωρεάν εισιτήρια θεάτρουσε 32.500 δικαιούχους.
  7. Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 € σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 € σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.

Τα προγράμματα εφαρμόζονται σε όλους τους νομούς της χώρας και για τη συμμετοχή σε αυτά απαιτείται:

  • Για τα προγράμματα κοινωνικού – ιαματικού τουρισμού, εκδρομικό πρόγραμμα, δωρεάν παροχής βιβλίων και δωρεάν παροχής εισιτήριων θέατρου η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησής από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ όλης της χώρας
  • Για το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους γίνεται απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/

*Εφ’ όσον ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον εγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, θα διεξαχθεί κλήρωση με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΑ.

  • Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε προηγούμενο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού  δεν χρειάζεται να στείλουν τα δικαιολογητικάσυμμετοχής τους καθώς έχει δημιουργηθεί ψηφιακός φάκελος από τη Δ/νση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Θα υποβάλλουν μόνο εκείνα τα δικαιολογητικά, που έχουν τροποποιηθεί ή η ισχύς τους έχει λήξει και έχουν αντικατασταθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τροποποίηση ή μεταβολή, απαιτείται μόνο η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
  • Για τις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους ακολουθείται κανονικά η διαδικασία και η Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση Συμμετοχής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια η αίτηση θα εκτυπώνεται και θα αποστέλλεται σε έντυπη μορφή, νομίμως υπογεγραμμένη, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ταχυδρομικά, στην κατωτέρω διεύθυνση:

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΟΠΕΚΑ)

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Πατησίων 30

101 70 ΑΘΗΝΑ

Υπάρχουν 2 κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

  1. Η κατηγορία ΚΟΤ Α
  2. Η κατηγορία ΚΟΤ Β
  • Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α απαιτείται να υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για αυτούς που έχουν εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης τους στο ΚΕΑ)
  • Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια, ανεξάρτητα αν κάποιος κρίθηκε δικαιούχος του Κοινωνικού Μερίσματος. Σημειώνουμε ότι λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί. Επίσης για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά όπως γινόταν και με το Κοινωνικό Μέρισμα.

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησης σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά. Ενημερωτικό για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

  1. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ):
      • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
      • Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
      • Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα ποσά στον παρακάτω πίνακα
    Σύνθεση νοικοκυριού Εισοδηματικό όριο
    Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.200 ευρώ
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 1.800 ευρώ
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 2.100 ευρώ
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 2.400 ευρώ
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 2.700 ευρώ
    Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 3.000 ευρώ
  2. Η παρεχόμενη έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ).
  1. Στη κατηγορία αυτή υπάγονται όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:
Σύνθεση νοικοκυριού Εισοδηματικό όριο
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 13.500 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 15.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 18.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 24.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 27.000 ευρώ
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
  • Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, με βάση τους ορισμούς τους άρθρου 2 της Γ.Δ.5οικ.2961-10/24.1.2017 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία, με βάση τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, έως το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.
  • Τα μέλη του νοικοκυριού τους να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μην δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.
  1. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα εισοδηματικά όρια του παραπάνω πίνακα αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.
  2. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα εισοδηματικά όρια του παραπάνω πίνακα αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
  3. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Τα όρια τετραμηνιαίας (120 ημερών) κατανάλωσης για τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. Α και Κ.Ο.Τ. Β είναι τα παρακάτω:

Σύνθεση νοικοκυριού Εισοδηματικό όριο
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1400 kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 1600 kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 1700 kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 1800 kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 1900 kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 2000 kWh
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
  • Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.
  • Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.
  1. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. υποβάλλονται οποτεδήποτε εντός του έτους, ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.
  2. Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την ενήλικο/ενήλικη υπόχρεο ή το/τη σύζυγο του/της υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, με την πρόσθετη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την οποία αιτείται την έκπτωση να είναι στο όνομά του/της ή του/της συζύγου του/της.
  3. Σε περίπτωση που η παροχή δεν αντιστοιχεί στον/στην αιτούντα/αιτούσα ή το/τη σύζυγο του/της, πρέπει πριν από την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κάθε φορά διαδικασίες, ώστε ο λογαριασμός να εκδίδεται στο όνομά του/της ή του/της συζύγου του/της και να αναγράφει τη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του.
  1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της. Οι αιτούντες δηλώνουν υποχρεωτικά στην αίτηση τα στοιχεία επικοινωνίας τους και συγκεκριμένα, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αριθμό κινητού τηλεφώνου.
  2. Η αίτηση μπορεί να ακυρωθεί από τον αιτούντα, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι, και να υποβληθεί νέα. Εγκεκριμένη αίτηση μπορεί να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί οποτεδήποτε από τον αιτούντα.
  3. Σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού ο δικαιούχος υποχρεούται να ανακαλέσει την εγκεκριμένη αίτησή του, ανεξάρτητα από το αν έχει προβεί σε αλλαγή του δικαιούχου της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του προμηθευτή που τον εκπροσωπεί.
  4. Άτομα που έχουν δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ότι φιλοξενούνται δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ., ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών της φιλοξενίας.
  5. Για την κατηγορία Κ.Ο.Τ. Α διενεργείται έλεγχος ως προς την ύπαρξη εγκεκριμένης αίτησης για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εντός των τελευταίων 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Για την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης για ένταξη στην κατηγορία Κ.Ο.Τ. Α δεν είναι απαραίτητη η εκ νέου συναίνεση όλων των μελών του νοικοκυριού για την αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς, με την προϋπόθεση η σύνθεση του νοικοκυριού που δηλώνεται στην αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α να ταυτίζεται με αυτήν που έχει δηλωθεί για τη χορήγηση του ΚΕΑ.
  6. Η αίτηση του ΚΕΑ πρέπει να έχει εγκριθεί με δικαιούχο τον αιτούντα την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α ή τον/τη σύζυγό του/της. Αν δεν υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ κατά τα παραπάνω η αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α δεν γίνεται δεκτή και διενεργείται έλεγχος για την ένταξη στην κατηγορία Κ.Ο.Τ. Β.
  7. Για την κατηγορία Κ.Ο.Τ. Β ο έλεγχος των κριτηρίων ένταξης διενεργείται εκ νέου. Κατά την επεξεργασία της αίτησης, ζητείται η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς.
  8. Ειδικά, για νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης πρέπει επιπλέον να δηλώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς ή ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο, στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος. Οι δικαιούχοι οφείλουν να διατηρούν το πρωτότυπο της σχετικής βεβαίωσης και όλων των λοιπών σχετικών εγγράφων για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ και να τα προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου της βεβαίωσης και η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών.

Κάρτα για τις δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο, μετακινήσεις ΑμεΑ και πολυτέκνων, με τα μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α., του Ο.Α.Σ.Θ., των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ που είναι μέλη των ομοσπονδιών Π.Ο.Α.Σ και Π.Ο.Α.Υ.Σ.

  1. Στα Άτομα με Αναπηρίες:
  • Ελληνικής υπηκοότητας, – υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπηκόους Κρατών- Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),
  • υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το ν.δ. 4017/1959 (Α’ 246),
  • πολίτες τρίτων χωρών που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, ή είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της ΕΕ, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 20 του π.δ. 106/2007 (Α’ 135), στην παρ. 4 του άρθρου 85 του ν. 4251/2014 (Α’ 80) και στο άρθρο 31 παρ. 1 του ν. 4540/2018 (Α’ 91),
  • αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α’ 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α’ 125), εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ,

παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

  1. Στα Άτομα με Αναπηρίες:
  • Ελληνικής υπηκοότητας, – υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπηκόους Κρατών- Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),
  • υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή σύμβαση που κυρώθηκε με το ν.δ. 4017/1959 (Α’ 246)
  • πολίτες τρίτων χωρών που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, ή είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της ΕΕ, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 20 του π.δ. 106/2007 (Α’ 135), στην παρ. 4 του άρθρου 85 του ν. 4251/2014 (Α’ 80) και στην παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4540/2018 (Α’ 91),
  • αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α’ 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α’ 125), εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ

με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι τριών χιλιάδων (23.000) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι εννέα χιλιάδων (29.000) ευρώ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

  1. εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ. [ Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε],
  2. στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ,
  3. και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.

Το ύψος του εισοδήματος

αποδεικνύεται με το εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης του φόρου εισοδήματος που υποβάλλεται το έτος 2021.

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται

από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια του συνολικού ατομικού εισοδήματος (23.000€) ή του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος (29.000€) για την χορήγηση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ, σύμφωνα με το άρθρο 81 του ν. 4611/2019.

Οι ολικά τυφλοί

(ν. 958/1979, Α’ 191) εξαιρούνται των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως ορίζονται ως άνω, και λαμβάνουν δελτίο μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Το Δελτίο Μετακίνησης

για τους μόνιμους κατοίκους των κατά περίπτωση Περιφερειακών Ενοτήτων, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας.

Από τις Περιφερειακές Ενότητες και τα ΚΕΠ χορηγείται το Δελτίο Μετακίνησης ΑμεΑ για τις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων της, με έκπτωση 50% στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ.

  1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών

σε ισχύ του π.δ. 611/1977 (Α’ 198), του άρθρου 166 του ν. 2683/1999 (Α’ 19), των άρθρων 165 και 167 του ν. 3528/2007 (Α’ 26), του Ι.Κ.Α., των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α’ 115) (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) ή της Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε, της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος (άρθρο 1 του ν. 4331/2015) στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι 67% και άνω.

  1. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ’ αόριστον

με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα ή του ΕΦΚΑ (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρόσθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

  1. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση

(επίδομα αναπηρίας) από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.

  1. Οι τυφλοί και τα άτομα με νοητική υστέρηση

με τον απαιτούμενο δείκτη νοημοσύνης για την ένταξή τους στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σοβαρής και βαριάς νοητικής υστέρησης, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

  1. Εξασφαλίζεται το δικαίωμα μετακίνησης

με καταβολή κομίστρου με μερική απαλλαγή 50% επί του ισχύοντος κομίστρου στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα, περιοχής αρμοδιότητας Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας-ΟΑΣΑ (Ο.Σ.Υ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), καθώς και στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα περιοχής αρμοδιότητας, Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (Ο.Σ.Ε.Θ.), των πολυτέκνων και μελών των οικογενειών τους, με τη διάθεση από τον Ο.Α.Σ.Α. ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης και με την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου ή κάρτας μετακίνησης, από τον ΟΑΣΘ, στην ως άνω κατηγορία των δικαιούχων.

  1. Εξασφαλίζεται το δικαίωμα μετακίνησης

με καταβολή κομίστρου με μερική απαλλαγή 50% επί του ισχύοντος κομίστρου, στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) και στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.), των πολυτέκνων και μελών των οικογενειών τους, με την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου ή κάρτας μετακίνησης, στην ως άνω κατηγορία των δικαιούχων.

  1. Οι κατηγορίες δικαιούχων μετακίνησης

με μερική απαλλαγή, είναι οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι είναι κάτοχοι δελτίου πολυτεκνικής ιδιότητας.

  1. Η ιδιότητα του πολυτέκνου,

αναγνωρίζεται στις κατηγορίες προσώπων του άρθρου 5 και της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 790) και απονέμεται από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος Α.Σ.Π.Ε., η οποία χορηγεί και αναθεωρεί πολυτεκνικές ταυτότητες, ως αρμόδιος φορέας, σύμφωνα με το πρώτο και δεύτε- ρο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 790).

Η πολυτεκνική ταυτότητα, παρέχει το δικαίωμα μετακίνησης, με μειωμένο εισιτήριο 50 % επί των εκάστοτε ισχυουσών τιμών, των δικαιούχων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

  1. Η ορθή εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών

που αφορά στις μετακινήσεις των ειδικών ομάδων του πληθυσμού, υλοποιείται σε συνάρτηση με τη βασική αρχή του συστήματος, που αφορά τη χρήση προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών από τις ειδικές ομάδες των μετακινουμένων, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, ώστε οι αυτές κάρτες να φέρουν τα στοιχεία των κατόχων και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αυτούς.

  1. Για την μετακίνηση των ανωτέρω δικαιούχων

με μειωμένο κόμιστρο μετακίνησης, απαιτείται η έκδοση προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης, οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με τους κανόνες του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στην υπ’ αρ. 04/2017 γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

  1. Οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες μετακίνησης,

χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους δικαιούχους κατόχους τους με χρήση του εξοπλισμού Έκδοσης, Πώλησης, Επαναφόρτισης, Επικύρωσης και Ελέγχου του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου που έχει εγκατασταθεί σε οχήματα, σταθμούς και στάσεις του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α και δύνανται να αντικατασταθούν σε περιπτώσεις απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας.

Το δικαίωμα μετακίνησης με μερική απαλλαγή από την καταβολή στα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α., πιστοποιείται με τη φόρτιση των τύπων κομίστρου εντός των προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών, στον εξοπλισμό πώλησης του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ).

Σε περίπτωση λήξης ισχύος του δικαιώματος μετακίνησης, αυτό δύναται να ανανεωθεί και σε περίπτωση λήξης υπαγωγής σε κατηγορία δικαιούχων, οι κάρτες δύνανται να μετατραπούν σε κάρτες πλήρους κομίστρου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Οιχαλίας δημιούργησε την «Τράπεζα Αλληλεγγύης» του Δήμου Οιχαλίας με σκοπό την ενίσχυση των ευπαθών και επαπειλούμενων κοινωνικών ομάδων, οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων του δήμου.

Η «Τράπεζας Αλληλεγγύης» δέχεται επί το πλείστον τρόφιμα μακράς διαρκείας και ενδύματα και  στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και χορηγιών σε είδος των συμπολιτών μας. Για την διαφάνεια και τη καλύτερη λειτουργία της Τράπεζας Αλληλεγγύης Δήμου Οιχαλίας έχουν συσταθεί επιτροπές (μία ανά Δημοτική Ενότητα, εκτός των Δημοτικών Ενοτήτων Είρας και Ανδανίας που είναι ενιαία), οι οποίες έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να καταγράφουν τα άτομα – ομάδες στα οποία παρέχονται τα είδη (τρόφιμα – ρούχα κλπ). Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν και φορείς – πρόσωπα από την τοπική κοινωνία.

Απευθύνεται για αρχή κυρίως σε άτομα – ομάδες με πρόβλημα επιβίωσης, ανάλογα και με τις ποσότητες των τροφίμων ή ενδυμάτων.

Η σύσταση της Κοινωνικής Ιματιοθήκης εντάσσεται στο πλαίσιο της ασκούμενης Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις, με στόχο την συμπληρωματική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της κάθε  πόλης. Η λειτουργία της αποσκοπεί ειδικότερα στην δωρεάν παροχή ειδών ένδυσης, υπόδησης και άλλων χρηστικών αντικειμένων καινούργιων ή μεταχειρισμένων που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, σε πολίτες, κατοίκους  του κάθε Δήμου  που αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες, και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες διαβίωσης. Επιπλέον οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να δανείζονται σχολικά βοηθήματα με την υποχρέωση επιστροφής τους στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η εξυπηρέτηση των δικαιούχων των παροχών της Δημοτικής Ιματιοθήκης πραγματοποιείται από προσωπικό του εκάστοτε Δήμου και της Μητρόπολης και από ομάδα εθελοντών πολιτών. Το ωράριο λειτουργίας της Ιματιοθήκης μπορεί να αλλάζει αιφνιδιαστικά ανάλογα με την διαθεσιμότητα και τον χρόνο των εθελοντών. Για κάθε αλλαγή και προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εξυπηρετούμενων  αναρτάται εγκαίρως σχετική ανακοίνωση.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη, μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών, στους δικαιούχους της Κοινωνικής Ιματιοθήκης είναι η διαπίστωση της οικονομικής αδυναμίας, η οποία αποδεικνύεται από το εισόδημα σε συνδυασμό με την εξέταση και άλλων κοινωνικών κριτηρίων όπως η ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση και οι γενικότερες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά ζητήματα που συνυπάρχουν.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια σύμμαχος είναι ο κόσμος που θέλει να προσφέρει είδη ρουχισμού, υπόδησης ,παιχνίδια, οικιακά σκεύη, λευκά είδη και οικιακές συσκευές που δεν χρειάζεται, καθώς και οι δωρεές των επιχειρήσεων  του κάθε  Δήμου στα είδη που προαναφέρθηκαν.

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε πως όλα τα προς διάθεση είδη – ειδικά τα μεταχειρισμένα – είναι καθαρά και σε άριστη κατάσταση .

Επίσης είναι δεκτές δωρεές και στα σχολικά βοηθήματα μεταχειρισμένα ή καινούργια.

Τα δικαιολογητικά και η σχετική αίτηση υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους στην Κοινωνική Υπηρεσία του κάθε Δήμου και της Μητρόπολης. Οι δικαιούχοι κατόπιν, παραλαμβάνουν από την Υπηρεσία σχετική Κάρτα Εξυπηρετούμενου, διάρκειας ενός έτους.

Με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 θεσπίζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η πλέον θεμελιώδης αλλαγή που εισάγει το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων Ατομικού Βιβλιαρίου Οικονομικά Αδυνάμου ή Ανασφάλιστου, ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η υγειονομική κάλυψη που εγγυάται το νέο πλαίσιο είναι πλήρης και περιλαμβάνει τη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους.

Δικαιούνται μηδενικής συμμετοχής οι παρακάτω κατηγορίες:

Α) ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 2Α ΤΟΥ Α. 6 ΤΗΣ ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016
ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΟΡΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΡΙΟ ΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΡΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Μεμονωμένο άτομο 2.400 € 150.000 € 7.200 €
Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος 3.600 € 165.000 € 10.800 €
Οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα μέλη 4.200 € 180.000 € 12.600 €
Οικογένεια με δύο εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία εξαρτώμενα μέλη 4.800 € 195.000 € 14.400 €
Οικογένεια με τρία εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη 5.400 € 210.000 € 16.200 €
Οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε εξαρτώμενα μέλη 6.000 € 225.000 € 18.000 €
Οικογένεια με πέντε εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με έξι εξαρτώμενα μέλη 6.600 € 240.000 € 19.800 €

Β) Άτομα, τα οποία κατά τη δημοσίευση της ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 κατείχαν νόμιμα Ατομικό Βιβλιάριο Οικονομικά Αδύναμου ή Ανασφάλιστου, μετά τη λήξη της ισχύος του Βιβλιαρίου και χωρίς οποιαδήποτε διατύπωση, εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000€ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200€ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
 Άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
Ανήλικοι έως 18 ετών που φιλοξενούνται σε δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ή άλλα ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή είναι ασυνόδευτα παιδιά  ή τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες ή είναι υπό Επιτροπεία ή η επιμέλειά τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε τρίτους. Βεβαίωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ή άλλου ιδρύματος ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που φιλοξενεί ή έχει κάνει την αναδοχή ή της  πράξης εισαγγελέα για τον ορισμό Επιτρόπου ή της απόφασης διορισμού Επιτρόπου ή της δικαστικής απόφασης ανάθεσης της επιμέλειας ανηλίκου αντίστοιχα
Άτομα που φιλοξενούνται σε όλες τις θεραπευτικές δομές των εγκεκριμένων οργανισμών θεραπείας του Ν. 4139/2013 ή παρακολουθούνται στους ίδιους οργανισμούς ως εξωτερικοί ασθενείς. Βεβαίωση ή πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα που αναπτύσσει τα εν λόγω προγράμματα (ΚΕΘΕΑ ή ΟΚΑΝΑ ή Ψ.Ν.Α. ή Ψ.Ν.Θ.)
Κρατούμενοι σε φυλακές και οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων των εταιριών ανηλίκων (ΝΠΔΔ). Βεβαίωση του οικείου σωφρονιστικού καταστήματος, του ιδρύματος αγωγής ή της στέγης φιλοξενίας ανηλίκων.
Δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και οι ανιθαγενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα). «Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου» με την ένδειξη «Δικαιούχος Διεθνούς Προστασίας ή Μέλος Οικογένειας Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας» ή «Δελτίο Ταυτότητας Ανιθαγενούς» ή βεβαίωση κατάθεσης  αιτήματος χορήγησης ή ανανέωσής της, ή δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού.
 Όσοι διαμένουν στην Ελλάδα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα). «Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους» ή βεβαίωση κατάθεσης  αιτήματος χορήγησης ή ανανέωσής της.
Θύματα των εγκλημάτων των άρθρων 323, 323Α, 349, 351 και 351Α του Ποινικού Κώδικα (σύμφωνα με το Π.Δ. 233/2003), και αλλοδαποί που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3875/2010 (Α΄ 158) «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος». Βεβαίωση  από την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 Π.Δ. 233/2003.
 Άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας κάτω από 67%. Γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες χρόνιων πασχόντων της Κ.Υ.Α. 31102/1870/2013 (ΦΕΚ2906 τ.Β). Ιατρική βεβαίωση από Δημόσια Δομή με την οποία πιστοποιείται η χρονιότητα της πάθησης.
  • Από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία
  • Τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα, για τους δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής (πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικά αδύναμου ή ανασφάλιστου, ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων), παρέχονται εκτός από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Οι λοιποί δικαιούχοι προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
  • Τα Φάρμακα Εξωτερικού, τα οποία δεν κυκλοφορούν αλλά εισάγονται κατά περίπτωση στην Ελλάδα, θα χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους.
  • Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα παρέχονται τόσο από τα νοσοκομεία όσο και από τα Φαρμακεία και τα σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ (μπορείτε να βρείτε τα σχετικά αρχεία στο κάτω μέρος της σελίδας)
  • Να επισκεφτώ την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, στην οποία, εισάγοντας το username και τον κωδικό πρόσβασης για το taxisnet, καθώς και τον ΑΜΚΑ θα διαπιστώνω το ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 8 του άρθρου 6 της ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016.
  • Αν το σύστημα δεν βρίσκει το ΑΜΚΑ μου θα πρέπει να απευθυνθώ στα ΚΕΠ για να επικαιροποιήσω τη διασύνδεση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ μου
  • Οι ευάλωτες κατηγορίες πολιτών –δικαιούχοι της παρ.2Β και 8 της Κ.Υ.Α., συμπεριλαμβανομένων των πρώην κατόχων του Ατομικού Βιβλιάριου Οικονομικά Αδύναμου ή Ανασφάλιστου -ενημερώνονται ότι για την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης απαιτείται η προηγούμενη κατάθεση αιτήματος στην Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου κατοικίας τους
  • Σε περίπτωση που μου επιβληθεί ποσοστό συμμετοχής στη συνταγογράφηση, έχω το δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου κατοικίας τους εντός 15 ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία στη συνταγή, εφόσον πληρώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θέτει η ΚΥΑ.
  • Πρέπει να ζητήσω από τον γιατρό που συνταγογραφεί να με ενημερώσει για ενδεχόμενες επιβαρύνσεις που θα επιφέρει η αλλαγή της φαρμακευτικής μου αγωγής, καθώς και για τη δυνατότητα συνταγογράφησης θεραπευτικά ισοδύναμων φαρμάκων, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Μπορείς να απευθυνθείς στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ A.E.

Τα κοινωνικά φαρμακεία δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων στη φαρμακευτική περίθαλψη και για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο. Λειτουργούν κυρίως στο πλαίσιο δήμων, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και παρέχουν δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό, παραφαρμακευτικά προϊόντα και διάφορες κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα κοινωνικά φαρμακεία συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σταθερού και ανατροφοδοτούμενου συστήματος δωρεάς και αναδιανομής περισσευούμενων φαρμάκων.

Ωφελούμενοι: ορίζονται από τα κριτήρια της κάθε δομής και είναι συνήθως μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι, άποροι, υπερήλικες, χαμηλοσυνταξιούχοι, άστεγοι, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, ανιθαγενείς, καθώς και οι δικαιούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας, μονογονεϊκές/πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους.

Ο στόχος του κοινωνικού φαρμακείου είναι η παροχή υπηρεσιών όπως, παροχή φαρμάκων, παροχή παραραφαρμακευτικών προϊόντων, παροχή λοιπού υγειονομικού υλικού.

Στελέχη του προγράμματος:  Πριν την ανάλυση των ειδικοτήτων να προστεθεί το κάτωθι εισαγωγικό κείμενο.

« Η ομαλή λειτουργία του προγράμματος εξασφαλίζεται από μια εξειδικευμένη και καλά οργανωμένη ομάδα 3 ατόμων και αποτελείται από Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια και Οικογενειακή βοηθό. Ως προς τη συχνότητα  οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετούμενων με συχνότητα ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τους».

Παρεχόμενες Υπηρεσίες: να προστεθούν τα εξής

  • Καταγραφή φαρμακευτικής αγωγής του ηλικιωμένου και παρακολουθεί τήρηση της σωστής λήψης αυτών.
  • Παροχή πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας. Μέτρηση αρτηριακής πίεσης, έλεγχος σακχάρου αίματος, ατομική υγιεινή, περιποίηση κατακλίσεων, ενεσοθεραπεία.
  • Συνταγογράφηση, συνοδεία ηλικιωμένου σε ιατρό.
  • Εκπαίδευση ηλικιωμένου και οικογένεια όταν υπάρχουν προβλήματα σακχαρώδη διαβήτη ή υψηλής πίεσης.
  • Ελαφρύ μαγείρεμα
  • Συντροφιά

Τα ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) είναι ένας θεσμός που προασπεί τα κοινωνικά δικαιώματα της τρίτης ηλικίας. Ιδρύθηκε το 1984 με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Προνοίας. Ο Θεσμός αναπτύχθηκε σταδιακά μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Κύριος στόχος ήταν η παροχή υπηρεσιών που θα βοηθούσαν στην ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων της Γ ηλικίας, ώστε να αποφευχθεί η απομόνωση και η περιθωριοποίηση τους, η οποία αναστέλλει  λειτουργίες πνευματικές και σωματικές  και επιτείνει  υπάρχουσες.

▪ Η πρόληψη  βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

▪ Η  διαφώτιση και συνεργασία του ευρύτερου κοινού και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα  και τις ανάγκες  των ηλικιωμένων.

▪ Η έρευνα σχετικών θεμάτων για τους ηλικιωμένους.

α)Άνδρες και γυναίκες  που  κατοικούν στο Δήμο  και έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους χωρίς διάκριση οικονομικών δυνατοτήτων.

β)Άτομα νεώτερης ηλικίας που είναι σύζυγοι μελών

γ)Άτομα με ειδικές ανάγκες

Για την εγγραφή των μελών του ΚΑΠΗ απαιτούνται:

α)Αστυνομική ταυτότητα

β)Βιβλιάριο ασθενείας

γ)Αποδεικτικό μονίμου κατοικίας

δ)Συμβολική οικονομική συμμετοχή καθοριζόμενη από το ΔΣ του ΝΠΔΔ

1.Κοινωνική εργασία στους ιδίους και το άμεσο περιβάλλον τους

2.Φυσικοθεραπεία

3.Εργοθεραπεία

4.Παροχή φροντίδας στο σπίτι(στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΑΠΗ παρέχεται υπό προϋποθέσεις φροντίδα στο σπίτι μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι)

5.Φροντίδα και οδηγίες  για ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη.

6.Οργανωμένη ψυχαγωγία (εκδρομές με πούλμαν κ.λ.π.) και επιμόρφωση  (διαλέξεις, μελέτη θεμάτων εργασία με ομάδες κ.λ.π.)

7.Εντευκτήριο στο οποίο λειτουργεί Καντίνα. και βρίσκουν συντροφιά και απασχόληση στα μέλη.

8.Κατασκηνώσεις

Δραστηριότητες-ψυχαγωγία και επιμόρφωση

Τα ΚΑΠΗ, κατόπιν έγκρισης της διοίκησης έχουν τη δυνατότητα να διοργανώνουν δραστηριότητες ψυχαγωγικά και επιμορφωτικά προγράμματα, τόσο στο χώρο  τους όσο και εκτός αυτών, συγκεκριμένα:

Εντός των κέντρων συγκροτούνται και λειτουργούν:

Ομάδες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά των μελών όπως, χορωδίας, γυμναστικής, χορού, ζωγραφικής, θεάτρου κ.λ.π. σε συνεργασία με ειδικούς. Ομιλίες με κοινωνικό ή ιατρικό ενδιαφέρον

Προγράμματα προληπτικών ελέγχων

Εκδηλώσεις επετειακού η ψυχαγωγικού χαρακτήρα στο χώρο της λέσχης.

Εκτός των κέντρων διοργανώνονται:

Ημερήσιες εκδρομές

Περίπατοι

Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Συνεστιάσεις

Πολυήμερες εκδρομές, εσωτερικού και εξωτερικού

Θαλάσσια μπάνια

Κατασκηνώσεις

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Παρακολούθηση ταινιών και θεατρικών παραστάσεων

Για περισσότερες πληροφορίες για το Κ.ΑΠ.Η. της περιοχής σας, απευθυνθείτε στον Δήμο σας τηλεφωνικά ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) είναι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραμονή των ατόμων 3ης και 4ης ηλικίας στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, στη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, στην εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με ηλικιωμένο μέλος, στην αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας.
Το πρόγραμμα διέπεται από τις αναγνωρισμένες ειδικές αρχές, που αναφέρονται στους ηλικιωμένους. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διασφάλιση των παρακάτω δικαιωμάτων:

  • Να διαβιούν οι ηλικιωμένοι σε αξιοπρεπείς συνθήκες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον
  • Να υποστηρίζονται ώστε να διατηρούν την αυτονομία, την κοινωνική συμμετοχή, την επικοινωνία και την αυτάρκειά τους
  • Να απολαμβάνουν υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, που τους εξασφαλίζουν υγεία και ποιοτική διαβίωση

Τα ΚΗΦΗ απευθύνονται σε ηλικιωμένους αστικών και ημιαστικών περιοχών και αναπληρώνουν αυτό το κενό με την παροχή οργανωμένης κοινωνικής φροντίδας, από ειδικευμένο προσωπικό, εθελοντές και άλλους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της κοινότητας, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ημερήσιας ή/ και ολιγόωρης παραμονής, παρέχοντας τους υπηρεσίες φροντίδας (καθημερινή υγιεινή και νοσηλευτική), ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι :

  • Νοσηλευτική φροντίδα.
  • Σίτιση με πρόγευμα και γεύμα.
  • Χώροι ανάπαυσης.
  • Ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης,     προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Κοινωνική στήριξη.
  • Μετακίνηση των ωφελούμενων από και προς τη δομή με συνοδό κοινωνικό φροντιστή.

Τα ΚΗΦΗ διασυνδέονται σε λειτουργικό επίπεδο με ΚΑΠΗ που ενδεχομένως υπάρχουν στην ίδια περιοχή, αξιοποιώντας την εμπειρία των στελεχών στην καταγραφή και αξιολόγηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων της περιοχής, αλλά και την προσφορά εργασίας στελεχών του ΚΑΠΗ οι ειδικότητες των οποίων δεν περιλαμβάνονται στο βασικό κορμό των στελεχών του ΚΗΦΗ. Τα ΚΗΦΗ συνεργάζονται, επίσης, με τοπικούς φορείς που παρέχουν παρεμφερείς κοινωνικές υπηρεσίες, με μονάδες υγείας της περιοχής καθώς και με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ).

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεργασία του ΚΗΦΗ με το ΚΑΠΗ και άλλες οργανώσεις για την εξεύρεση εθελοντών. Προηγείται εκπαίδευση και κατάλληλη τοποθέτηση στη δομή.

Σε κάθε ΚΗΦΗ απασχολούνται κατ΄ ελάχιστον:

  • ένας/μία Νοσηλευτής / τρια (ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ), πτυχιούχο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή Μ.Τ.Ε.Ν.Σ. με άδεια άσκησης επαγγέλματος
  • δύο Κοινωνικοί Φροντιστές ή Επιμελητές Πρόνοιας (ΔΕ), πτυχιούχοι Ε.Π.Λ. ή Τ.Ε.Ε.
  • ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό

Το ανωτέρω προσωπικό ισχύει για ΚΗΦΗ δυναμικότητας 25 ατόμων. Για περισσότερους εξυπηρετούμενους, το προσωπικό αυξάνεται αναλόγως. Στο Κέντρο μπορεί να απασχολείται και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες των φιλοξενουμένων (Κοινωνικοί λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, κλπ). Στην περίπτωση αυτή, εμπλουτίζονται οι δραστηριότητες του Κέντρου με αντίστοιχα προγράμματα (π.χ. κοινωνική εργασία, εργοθεραπεία, κλπ). Εφόσον το Κέντρο διαθέτει μεταφορικό μέσο θα απασχολείται Οδηγός (ΔΕ).

Δικαιούχοι φορείς για τη σύσταση και λειτουργία των ΚΗΦΗ είναι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ορίζονται στην ΚΥΑ 4035/27.7.2001 των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην αριθμ. Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (ΦΕΚ 1397/τ.Β) Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

Για τη λειτουργία των ΚΗΦΗ είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Το χιώτειο κληροδότημα είναι οικονομική ενίσχυση προς τους οικονομικά αδυνάτους ασθενείς κατοίκους και δημότες της  πόλεως Μεσσήνης.

Σημείωση: Το ανωτέρω βοήθημα αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους και δημότες της πόλης της Μεσσήνης.

Οι αιτήσεις γίνονται 2 φορές το χρόνο ( Χριστούγεννα και Πάσχα) για έκτακτα βοηθήματα όλο τον χρόνο στο τμήμα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Μεσσήνης.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση προς το κληροδότημα είναι:

  1. Ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσηλευτικό Ίδρυμα (Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο).
  2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Ε1), ή υπεύθυνη δήλωση περί μη υποβολής φορολογικής δήλωσης και εκκαθαριστικό σημείωμα.
  3. Αντίγραφο Ε9 (Εάν είναι υπόχρεος υποβολής).
  4. Φωτοαντίγραφο ταυτότητας.
  5. Πιστοποιητικά  μόνιμης κατοικίας και οικογενειακής κατάστασης, από το τμήμα δημοτολογίου του Δήμου Μεσσήνης (ΙΣΟΓΕΙΟ).
  6. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου  της Εθνικής Τράπεζας (μόνο για νέους αιτούντες).

*Από τους ήδη λαμβάνοντες το οικονομικό βοήθημα, απαιτείται μόνο ιατρική βεβαίωση από Κέντρο Υγείας ή δημόσιο Νοσοκομείο.

Οι χώροι στάθμευσης για τα οχήματα ατόμων με αναπηρία είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην αλυσίδα πρόσβασης γιατί παρέχει στους δικαιούχους την διευκόλυνση της άνετης στάθμευσης. Η στάθμευση από μη δικαιούχους είναι παράνομη και στερεί το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ στη ζωή. Ο χώρος στάθμευσης για οχήματα αναπήρων είναι κατά 1 μέτρο πλατύτερος για να επιτρέπει στον χρήστη τροχοκαθίσματος να συναρμολογεί το τροχοκάθισμά του και να μεταφέρεται σε αυτό. Γι αυτό, αν άλλο αυτοκίνητο σταθμεύσει σε μέρος του χώρου αυτού, ουσιαστικά ακυρώνει τον χώρο στάθμευσης αναπήρων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, άρθρ. 16 Ν.1798/1988, ΦΕΚ166/Α/1988 όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του αρθ .23 του Ν.1882/90 και την υπ΄ αρ. Δ18Α 5038263/23-10-2013 Κ.Υ.Α., ΦΕΚ 2710/Β/2013, Δελτίο Στάθμευσης “Α.Μ.Α” δικαιούνται άτομα με τις παθήσεις που αναφέρονται στον Πίνακα του Παραρτήματος ΙΙ της υπ΄ αρ. Δ18Α 5038263 / 2013 Κ.Υ.Α.:

  1. Πλήρης παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρος ακρωτηριασμός αυτών.
  2. Σοβαρή Κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
  3. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
  4. Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%
  5. Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%
  6. Αυτισμός εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας
  7. Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία)
  8. Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
  9. Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή Μεταμόσχευση νεφρού.

Η Υπηρεσία έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, εισηγείται τη διάθεση ατομικής θέσης στάθμευσης περιοριστικά μόνο σε ΑμεΑ, δικαιούχους ΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ “Α.Μ.Α” οι οποίοι εντάσσονται σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες παθήσεων της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Για την ανανέωση της άδειας, θα υποβάλλεται σχετική αίτηση από τον δικαιούχο, εντός δύο μηνών πριν τη λήξη της, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά (α), (β), (γ) και υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της αρχικής άδειας.

Απαιτείται:

  1. Αίτηση στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του ΑμεΑ που είναι κάτοχος του ΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ “Α.Μ.Α.” και των οδηγών του οχήματος όπως αυτοί αναγράφονται στο ΔΕΛΤΙΟ.
  2. Πρόσφατη εξουσιοδότηση του ΑμεΑ (ή του δικαστικού συμπαραστάτη) προς τον αιτούντα, εφόσον πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο. Στην περίπτωση που το ΑμεΑ εκπροσωπείται από δικαστικό συμπαραστάτη, θα προσκομίζεται και η δικαστική απόφαση διορισμού του. Στην περίπτωση που το ΑμεΑ είναι ανήλικο θα προσκομίζεται μόνο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  3. πρωτότυπο ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ “Α.Μ.Α.” εν ισχύ από τη Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών της εκάστοτε Περιφέρειας.
  1. ΑΙΤΗΣΗ (ΕΝΤΥΠΟ) στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του ΑμεΑ που είναι κάτοχος του ΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ “Α.Μ.Α.” και των οδηγών του οχήματος όπως αυτοί αναγράφονται στο ΔΕΛΤΙΟ.
  2. Πρόσφατη εξουσιοδότηση του ΑμεΑ (ή του δικαστικού συμπαραστάτη) προς τον αιτούντα, εφόσον πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο Στην περίπτωση που το ΑμεΑ εκπροσωπείται από δικαστικό συμπαραστάτη, θα προσκομίζεται και η δικαστική απόφαση διορισμού του. Στην περίπτωση που το ΑμεΑ είναι ανήλικο θα προσκομίζεται μόνο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  3. Πρωτότυπο ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ “Α.Μ.Α.” εν ισχύ από τη Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών της εκάστοτε Περιφέρειας.
  4. Φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού του ΚΕΠΑ.
  5. Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία δηλώνεται:
  • το ΑμεΑ δεν έχει στην κατοχή του περισσότερα του ενός ΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ “Α.Μ.Α.”
  • το ΑμεΑ και οι οδηγοί του οχήματος δεν κατέχουν άλλη θέση στάθμευσης (πχ σε πυλωτή πολυκατοικίας ή σε κλειστό χώρο στάθμευσης) στη δ/νση στην οποία αιτείται ατομική θέση στάθμευσης,
  • στο ΑμεΑ ή σε οποιονδήποτε από τους οδηγούς, δεν έχει παραχωρηθεί ατομική θέση στάθμευσης, η οποία να βρίσκεται σε ισχύ
  • δεν έχει παραχωρηθεί σε άλλο άτομο συγγενικό του ΑμεΑ, που διαμένει κάτω από την ίδια στέγη, ατομική θέση στάθμευσης.
  1. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του ΑμεΑ με ένα από τα παρακάτω:
  • φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε1 του τρέχοντος οικονομικού έτους,
  • λογαριασμού ΚΩ,
  • μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας το οποίο να έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

*Εφόσον το Α.μεΑ διαμένει με συγγενικό του πρόσωπο, και δηλώνει ως μόνιμη κατοικία αυτή του συγγενούς, θα πρέπει:

  • να το δηλώσουν υπεύθυνα και οι δύο και
  • ένα από τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας να προσκομιστεί από το συγγενή.
  1. Εφόσον η αίτηση αφορά παραχώρηση ειδικής θέσης στάθμευσης στην περιοχή που εργάζεται το ΑμεΑ, σε αντικατάσταση των αναφερόμενων στο πεδίο (στ) δικαιολογητικών, θα υποβάλλεται:
  • εφόσον είναι μισθωτός: βεβαίωση του εργοδότη και αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας
  • εφόσον είναι ελεύθερος επαγγελματίας: βεβαίωση για την ταχ. δ/νση της επαγγελματικής έδρας με πρόσφατη “Βεβαίωση Αντικειμένου Εργασιών” από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.)

Πρόκειται για έναν λαχανόκηπο σε μια ανοιχτή έκταση της πόλης, συνήθως σε ένα άδειο οικόπεδο, που τον καλλιεργεί από κοινού μια ομάδα ανθρώπων με σκοπό την παραγωγή φρέσκων λαχανικών για δική τους χρήση ή διανομή σε φίλους, συγγενείς και έχοντες ανάγκη. Κάθε συμμετέχων κηπουρός καλλιεργεί ένα μικρό κηποτεμάχιο ή δύο. Συνήθως τα κηποτεμάχια ενός κοινοτικού κήπου έχουν εμβαδόν 10-20-30-50 τετραγωνικά μέτρα.

Ο σκοπός ενός κοινοτικού κήπου δεν είναι η εμπορική εκμετάλλευση της γης και της εργασίας, αλλά η παραγωγή συμπληρωματικών τροφίμων για το σπίτι και η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας σε μια γειτονιά – πράγματα που όσο περνά ο καιρός αρχίζουν να αποκτούν κρίσιμη σημασία για όλους μας. Παλαιότερα, για πολλούς ήταν η άσκηση ενός δημιουργικού χόμπι, αλλά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες ένας κοινοτικός κήπος παίρνει μάλλον τον χαρακτήρα επείγουσας ανάγκης παρά ψυχαγωγίας.

Με τη συμμετοχή στον δημοτικό λαχανόκηπο:

  • Εξασφαλίζετε φρέσκα λαχανικά στο σπίτι σας
  • Διασυνδέεστε με τη γειτονιά σας
  • Βοηθάτε φίλους, συγγενείς και έχοντες ανάγκη
  • Καλλιεργείτε ένα πνεύμα συνεργασίας με το άμεσο κοινωνικό σας περιβάλλον, γεγονός πολύτιμο για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε
  • Δημιουργείτε ένα χώρο πράσινου στη γειτονιά σας
  • Ενθαρρύνετε  την κοινωνική αλληλεγγύη

Στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) θα υλοποιούνται δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης και ειδικότερα δράσεις γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.

Τα ΚΔΒΜ απευθύνονται σε ενήλικες άνεργους και εργαζόμενους, ανεξάρτητα από φύλο, μορφωτικό επίπεδο, χώρα καταγωγής, θρησκεία, τόπο διαμονής, νέους, φοιτητές κ.λπ., με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον τους για γνώση και ενεργό συμμετοχή.

Για τη διασφάλιση της ισότητας πρόσβασης στις δράσεις γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, ιδιαίτερη μέριμνα πρόκειται να ληφθεί για τα μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τους μετανάστες και τους κατοίκους απομακρυσμένων – δυσπρόσιτων περιοχών.

Τα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων που θα παρέχονται, σχετίζονται με τα ακόλουθα θεματικά πεδία:

  • Οικονομία – Επιχειρηματικότητα,
  • Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον,
  • Νέες Τεχνολογίες ,
  • Γλώσσα και Επικοινωνία ,
  • Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις
  • Πολιτισμός και Τέχνη,
  • Συμβουλευτική Γονέων
  • Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων
  • Ελληνομάθεια για Μετανάστες

*Άλλα αντικείμενα που θα προκύψουν από την διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των εκπαιδευόμενων, θα υποδειχθούν από τους εκπαιδευόμενους ή θα προταθούν από τους Δήμους και τους επωφελούμενους σε συνέργειες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με φορείς του ΥΠΠΕΘ ή άλλους.

Οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται δια ζώσης ή/και μέσω ηλεκτρονικής μάθησης στα ΚΔΒΜ των ΟΤΑ α’ βαθμού που θα ενταχθούν στο έργο.

Λαμβάνοντας ως βάση, τους όρους και τον τρόπο εφαρμογής της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και τα θετικά αυτής αποτελέσματα, το παρόν Πρόγραμμα διευρύνει τον κύκλο των ωφελούμενων παιδιών και συνακόλουθα των οικογενειών, εκ των οποίων προέρχονται.

Με σκοπό να καλυφθεί το κενό της κρατικής μέριμνας επεκτείνεται, αφενός στις οικογένειες των υπαλλήλων (μονίμων και αορίστου χρόνου) του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) και αφετέρου σε παιδιά οικογενειών εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες δεν έχουν αιτηθεί ή και ενισχυθεί από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αλλά και σε αυτές οι οποίες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην συγχρηματοδοτούμενη Δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» Κύκλος 2021-2022 πλην αποκλείονται του δικαιώματος λήψης voucher της Δράσης αυτής λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της και οι οποίες τυγχάνουν ταυτόχρονα επιλέξιμες στο παρόν πρόγραμμα για συμμετοχή στις Δομές του Άρθρου 4 της παρούσας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τη διάταξη του Άρθρου 35 του ν. 4704/2020, για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας, υλοποιεί πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά στην παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με σκοπό την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ενίσχυση της παιδικής προστασίας.

Υπεύθυνος φορέας υλοποίησης, εκτέλεσης και διαχείρισης του προγράμματος, η χρηματοδότηση του οποίου καλύπτεται από πιστώσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε., κατά τα αναφερόμενα στο Άρθρο 35 παρ. 5 του ν. 4704/2020 και στο Άρθρο 1 παρ. 2 της σχετικής ΚΥΑ.

Το Πρόγραμμα, ενισχύοντας ταυτόχρονα γονείς και παιδιά, στοχεύει:

  • στην οικονομική στήριξη κατά το δυνατό περισσότερων οικογενειών, ώστε να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς ρόλους τους, της οικογενειακής μέριμνας και της φροντίδας των παιδιών, σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις για την παιδική προστασία,
  • στην ενίσχυση της πρόσβασης των ωφελούμενων στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών/ νηπίων,
  • στην οικονομική στήριξη των οικογενειών που ΑΔΑ: ΩΖΡΩ465ΖΩ5-ΨΘ0 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» Περιόδου 2021-2022 6 δεν έχουν αιτηθεί ή και ενισχυθεί από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, προκειμένου να φιλοξενηθούν τα βρέφη και τα νήπια σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και οι οποίες εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια του Άρθρου 8 παρ. 1 της σχετικής ΚΥΑ, και
  • στη διασφάλιση πρόσβασης των παιδιών σε ποιοτικές υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στα παιδιά, ως επί μέρους εκδήλωση της κρατικής μέριμνας για την προστασία της παιδικής ηλικίας. Αντικείμενο του προγράμματος αποτελεί, η παροχή στους ωφελούμενους, θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, μέσω της «αξίας τοποθέτησης», η οποία θα καλύπτει το σύνολο, ή μέρος της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε αντίστοιχες δομές.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στην παρούσα Πρόσκληση, έχουν

  1. οι υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού),
  2. μισθωτοί/ές, αυτοαπασχολούμενοι/ες στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι/ες δεν έχουν αιτηθεί ή και ενισχυθεί από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
  3. μισθωτές/αυτοαπασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στη συγχρηματοδοτούμενη Δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» Κύκλος Πρόσκλησης 2021-2022, πλην αποκλείονται του δικαιώματος λήψης voucher της Δράσης αυτής, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της και οι οποίες τυγχάνουν ταυτόχρονα επιλέξιμες στο παρόν πρόγραμμα για συμμετοχή στις Δομές του Άρθρου 4 της παρούσας.

Επισημαίνεται ότι, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην παρούσα Πρόσκληση οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Επιπλέον, κάθε αιτούσα θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να διαθέτει προσωπικούς κωδικούς (taxisnet) , που θα χρησιμοποιηθούν για την υποβολή της αίτησής της.
  2. Να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση, της αιτούσας, του ετέρου μέλους καθώς και των παιδιών/εξυπηρετούμενων ατόμων για το έτος 2020. Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης της αιτούσας καθώς και του ετέρου μέλους σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για το 2020, συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης. Στην περίπτωση που ενώ υποβλήθηκε εμπρόθεσμα από τις αιτούσες φορολογική δήλωση έτους 2020, πλην όμως κατά τον χρόνο εφαρμογής των κριτηρίων του παρόντος άρθρου δεν έχει εκκαθαριστεί αυτή από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε είναι δυνατή η συμπερίληψη των αιτουσών αυτών στις ωφελούμενες του Προγράμματος, με την οριστικοποίηση της εκκαθάρισης, εφόσον υπάρχουν αδιάθετα voucher, δυνατότητα που δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 30η /09/2021.
  3. Να έχει συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που δηλώθηκε στην Ελλάδα, (δηλωθέν εισόδημα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πεδίο Δ.1. του Εκκαθαριστικού) των δύο συζύγων/μερών και των παιδιών/εξυπηρετούμενων ατόμων εφόσον έχουν εισοδήματα, για το φορολογικό έτος 2020 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01/01/2020 – 31/12/2020), το οποίο δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να υπερβαίνει τις :
  • 33.000 € για αιτούσες που έχουν έως δύο (2) παιδιά,
  • 36.000 € για αιτούσες που έχουν έως τρία (3) παιδιά ΑΔΑ: ΩΖΡΩ465ΖΩ5-ΨΘ0 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» Περιόδου 2021-2022
  • 39.000 € για αιτούσες που έχουν έως τέσσερα (4) παιδιά και
  • 42.000 € για αιτούσες που έχουν έως από πέντε (5) και άνω.

Ο αριθμός των τέκνων που προαναφέρονται και υπολογίζονται στο εισόδημα, τα τέκνα/ανάδοχα τέκνα μέχρι 24 ετών ή τα άτομα με αναπηρία , ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι αιτούσες ΑμεΑ, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, εξαιρούνται μόνο ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Κατ’ εξαίρεση, οι αιτούσες που υποβάλλουν για τέκνο με αναπηρία αλλά επιθυμούν το τέκνο τους να τοποθετηθεί σε δομή Α2, δεν εξαιρούνται των προϋποθέσεων συμμετοχής. Θα πρέπει να επιλέξουν την κατηγορία δομής που επιθυμούν ανάλογα με την ηλικία του τέκνου και όπως περιγράφεται στο Άρθρο 4 της παρούσας, καθώς και να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για όλες τις αιτούσες απαιτούνται:

  1. Εκκαθαριστικό Σημείωμα για το φορολογικό έτος 2020 (εισοδήματα αιτούσας και ετέρου μέλους καθώς και των παιδιών εφόσον έχουν εισοδήματα, που αποκτήθηκαν από 1/1/2020 – 31/12/2020).
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή οιοδήποτε άλλο ισοδύναμο έγγραφο που να έχει εκδοθεί μετά την 31η /12/2020.
  3. Δικαιολογητικά απασχόλησης
  4. Δικαιολογητικά αναπηρίας

Πολλά από τα στοιχεία που απαιτούνται θα αντληθούν αυτόματα, από διεπαφές με Πληροφοριακά Συστήματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

α) Αιτήσεις που αφορούν Μονογονεϊκές Οικογένειες

  • Ανύπαντρη μητέρα Αντίγραφο Πιστοποιητικού Οικογενειακής κατάστασης της αιτούσης που θα αναφέρεται το/τα τέκνο/τέκνα της.
  • Διαζευγμένη (εάν η διάζευξη δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης) Διαζευκτήριο Δικαστικής Απόφασης/ Συμβολαιογραφικής πράξης (Πολιτικός γάμος) ή Διαζευκτήριο από Εκκλησία (Θρησκευτικός γάμος) ή Λύση Συμφώνου Συμβίωσης ή Έντυπο μεταβολών ατομικών στοιχείων της Δ.Ο.Υ. (Μ1) ή Αντίγραφο από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του taxisnet
  • Σε διάσταση Έντυπο μεταβολών ατομικών στοιχείων της Δ.Ο.Υ. (Μ1), με ημερομηνία προγενέστερη της δημοσίευσης της Πρόσκλησης. ή Αντίγραφο από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του taxisnet
  • Χήρος/α Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου συζύγου, εάν δεν αναφέρεται στο Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης

β) Αιτήσεις που αφορούν οικογένειες με σύμφωνο συμβίωσης

  • Αντίγραφο σύμφωνου συμβίωσης.

γ) Αιτήσεις που αφορούν ανάδοχους γονείς

  • Αντίγραφο πράξης αναδοχής σε ισχύ από τις αρμόδιες επίσημες αρχές.

δ) Αιτήσεις που αφορούν αιτούντες (άνδρες) που έχουν την επιμέλεια ή συνεπιμέλεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Την αίτηση την υποβάλει ΜΟΝΟ το άτομο στο οποίο έχει παραχωρηθεί η επιμέλεια με δικαστική απόφαση ή ΕΝΑ εκ των ατόμων που έχουν την συνεπιμέλεια.

  • Αντίγραφο δικαστικής απόφασης επιμέλειας του παιδιού. ή Αντίγραφο πράξης Συνεπιμέλειας.
  • Εκκαθαριστικό Σημείωμα Τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος, θα αντληθούν αυτόματα (μέσω διεπαφής) από το Π.Σ. της ΑΑΔΕ, και είναι τα ακόλουθα: Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα (δηλωθέν εισόδημα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά όπως αυτά αποτυπώνονται στο πεδίο Δ.1. του Εκκαθαριστικού) των αιτούντων, των έτερων μελών και των παιδιών/εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν φορολογική δήλωση, για το Φορολογικό έτος 2020.

ε) Αιτήσεις που αφορούν αλλοδαπές

  • Πολίτης, ΕΕ ή τρίτων χωρών που υποβάλει δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί εκτός Ελλάδας Επίσημη μετάφρασή των δικαιολογητικών στην ελληνική γλώσσα από την αρμόδια αρχή, (Πρεσβεία ή Προξενείο ή Υπ. Εξωτερικών) ή από δικηγόρο, εφόσον αυτός βεβαιώνει, σύμφωνα με το δικηγορικό κώδικα, ότι γνωρίζει τη συγκεκριμένη γλώσσα.
  • Αλλοδαπή (που δεν εκδίδει η χώρα της πιστοποιητικό οικογενειακής) Οιοδήποτε άλλο ισοδύναμο επίσημο έγγραφο μεταφρασμένο από την αρμόδια αρχή (Πρεσβεία ή Προξενείο) ή από δικηγόρο, εφόσον αυτός βεβαιώνει, σύμφωνα με το δικηγορικό κώδικα, ότι γνωρίζει τη συγκεκριμένη γλώσσα.
  • Αλλοδαπή, τρίτων χωρών, εκτός ΕΕ Αντίγραφο Πιστοποιητικού Οικογενειακής κατάστασης ΚΑΙ Αντίγραφο της Άδειας Διαμονής ή της αίτησης ανανέωσής της.
  • Πολίτης που αιτείται άσυλο Αντίγραφο Κάρτας Ασύλου ΚΑΙ οιοδήποτε επίσημο έγγραφο από την Ύπατη Αρμοστεία ή από άλλους αντίστοιχους οργανισμούς που να πιστοποιεί την οικογενειακή του κατάσταση.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΙΤΟΥΣΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

α. Υπάλληλοι Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ (Μόνιμοι/Αορίστου χρόνου) Αυτόματη Άντληση Στοιχείων από το ΜΗΤΡΩΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

β. Μισθωτή Αυτόματη Άντληση Στοιχείων από το ΕΡΓΑΝΗ

γ. Περιστασιακή απασχόληση με εργόσημο

  • Βεβαίωση εργοδότη υπογεγραμμένη, από την οποία θα προκύπτει ότι συνεχίζεται η απασχόλησή της, με ημερομηνία έκδοσης μετά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης
  • Εργόσημο (αντίγραφο αυτού και απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα του τελευταίου 12μηνου, που να αποδεικνύει εργασία τουλάχιστον δύο (2) μηνών) Ή Σε περίπτωση αυτασφάλισης, 50 ένσημα εντός των τελευταίων 12 μηνών.

δ. Απασχολούμενη με Αντίγραφο Σύμβασης με (1) έναν – τουλάχιστον – εκ των εργοδοτών, εντός των τελευταίων 12 μηνών και Βεβαίωση Απογραφής στο Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ Τίτλους κτήσης Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

ε. Απασχολούμενη ως εργάτρια γης (ασφαλισμένες Ε.Φ.Κ.Α. – Ο.Γ.Α.) Βεβαίωση εργοδότη ΚΑΙ Βεβαίωση Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ο.Γ.Α.) τελευταίου τριμήνου που να αποδεικνύει εργασία τουλάχιστον δύο (2) μηνών

στ. Αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενούς τομέα (ατομική επιχείρηση)

  • Αντίγραφο Δήλωσης Έναρξης Επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ.
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η αιτούσα είναι άμεσα ασφαλισμένη (και σε περίπτωση οφειλής) ή ότι έχει καταβάλει τις εισφορές ή Έγγραφο ειδοποίησης του ασφαλιστικού φορέα για καταβολή εισφορών.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

ζ. Αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη ή Σε περίπτωση οφειλής, έγγραφο ειδοποίησης του ασφαλιστικού φορέα για καταβολή εισφορών

η. Συμμετέχει σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή I.K.E. ή Ε.Π.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.

  • Το αρχικό καταστατικό (σε περίπτωση μεταβολών και την τελευταία τροποποίηση αυτού). Σε περίπτωση Α.Ε. δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα έμμισθα μέλη (Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος)
  • Πιστοποιητικό περί μη λύσης από το ΓΕΜΗ.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης επιτηδεύματος.
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η αιτούσα είναι άμεσα ασφαλισμένη (και σε περίπτωση οφειλής) ή ότι έχει καταβάλει τις εισφορές ή Έγγραφο ειδοποίησης του ασφαλιστικού φορέα για καταβολή εισφορών Ή σε περίπτωση εταίρου Ι.Κ.Ε., Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 του Διαχειριστή της εταιρείας ΙΚΕ ότι η ενδιαφερόμενη απασχολείται κανονικά στην επιχείρηση.

θ. Σύζυγος/Σύντροφος άνεργος Αυτόματη Άντληση Στοιχείων από τον ΟΑΕΔ. Ι. Σύζυγος/Σύντροφος άνεργος σε Ειδικό Ταμείο (Ναυτικός, Δημοσιογράφος κλπ.) Βεβαίωση πιστοποίησης της κατάστασης ανεργίας από τον αντίστοιχο φορέα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΤΟΥΣΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

α. Αιτούσα ΑμεΑ, με 35% & άνω αναπηρία Αντίγραφο Βεβαίωσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας σε ισχύ από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) με διάρκεια ισχύος και ποσοστό αναπηρίας. ή Αντίγραφο της αίτησης του δικαιούχου προς το ΚΕ.Π.Α. για νέα γνωμάτευση. ή Αντίγραφο Πιστοποίησης της Αναπηρίας Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων. ή Αντίγραφο Πιστοποίησης της Αναπηρίας, Υγειονομικών Επιτροπών (εάν πρόκειται για εφ’ όρου ζωής αναπηρία). Τέκνο ΑμεΑ, με 35% & άνω αναπηρία Σύζυγος ΑΜΕΑ, με 67% & άνω αναπηρία

β. Τέκνο ΑμεΑ για ένταξη σε δομή ΜΗ ΑμεΑ, με 35% & άνω αναπηρία

  • Αντίγραφο Βεβαίωσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας σε ισχύ από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) με διάρκεια ισχύος και ποσοστό αναπηρίας. ή Αντίγραφο της αίτησης του δικαιούχου προς το ΚΕ.Π.Α. για νέα γνωμάτευση. ή Αντίγραφο Πιστοποίησης της Αναπηρίας Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων. ή Αντίγραφο Πιστοποίησης της Αναπηρίας, Υγειονομικών Επιτροπών (εάν πρόκειται για εφ’ όρου ζωής αναπηρία).
  • Έγγραφη Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του Φορέα περί αποδοχής του παιδιού.
  • Γνωμάτευση ιατρού, ότι είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης σε δομή μη ΑμεΑ.

Για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα, απαιτείται η εισαγωγή στην εφαρμογή «Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων» (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr, «Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων») που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ κατά την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων.

Η εισαγωγή στην εφαρμογή θα πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet, αποκλειστικά της αιτούσας, προκειμένου για την ταυτοποίηση των διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΑΔΑ: ΩΖΡΩ465ΖΩ5-ΨΘ0 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» Περιόδου 2021-2022 14.

Η χρήση των κωδικών taxisnet, θα απαιτείται για την πρόσβαση σε όλες τις ειδικές εφαρμογές του Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ που αφορούν στην παρούσα πρόσκληση, όπως υποβολή ένστασης, πίνακες αποτελεσμάτων, λήψη voucher, λήψη barcode κ.ά.

Ειδικότερα: Κάθε ενδιαφερόμενη μπορεί να υποβάλει μια (1) και μοναδική αίτηση που ν΄ αφορά στο σύνολο των τέκνων της.

Στην περίπτωση που η αιτούσα είναι έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, απαιτείται επίσης και η συναίνεση του ετέρου μέλους, για τη χρήση των οικονομικών του στοιχείων στον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Η συναίνεση του ετέρου μέλους γίνεται μέσω της ίδιας εφαρμογής «Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων» με τη χρήση των δικών του κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (κωδικοί taxisnet).

Επισημαίνεται ότι:

α) Τα απαιτούμενα στοιχεία θα τα αντλήσει η ΕΕΤΑΑ από Πληροφοριακά Συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης (Μητρώο Πολιτών, Α.Α.Δ.Ε., ΕΡΓΑΝΗ, Ο.Α.Ε.Δ., Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. κ.λπ.) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

β) Στην περίπτωση που η άντληση των στοιχείων μέσω των διεπαφών δεν καταστεί δυνατή (π.χ. λόγω μη ταυτοποίησης) ή διαφωνίας της αιτούσας με τα επιστρεφόμενα – αναγραφόμενα στοιχεία, η αιτούσα θα πρέπει να υποβάλλει μέσω της εφαρμογής στο αντίστοιχο πεδίο, το απαιτούμενο δικαιολογητικό, με τη διαδικασία της επισύναψης αρχείου pdf (upload).

γ) Δεν εξετάζονται αιτήσεις που είναι ελλιπείς ή που δεν έχουν υποβληθεί μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων» της ΕΕΤΑΑ.

δ) Ο τρόπος, η διαδικασία και η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, καθώς και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την άντληση ή την επαλήθευση των απαιτούμενων στοιχείων, προκειμένου να ελεγχθεί η πλήρωση των κριτηρίων επιλογής ή/και να καταταγούν οι υποβληθείσες αιτήσεις κατά τη σειρά μοριοδότησης του Άρθρου 8 της σχετικής Κ.Υ.Α. και του Άρθρου 5 της παρούσας Πρόσκλησης θα περιγράφονται στις οδηγίες που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ («Οδηγίες Αίτησης – Απαιτούμενα δικαιολογητικά»).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Είναι σε αναμονή λειτουργίας)

Σκοπός της λειτουργίας του Υπνωτηρίου είναι η προσωρινή φιλοξενία και ανακούφιση σε άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα στέγασης, στερούνται οικονομικών και κοινωνικών πόρων για εξασφάλιση χώρου διαμονής και των βασικών μέσων επιβίωσης και ταυτόχρονα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης.

Δικαιούχοι του Υπνωτηρίου είναι άτομα που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας, όπως αυτοί ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2 του αρ. 29 του Ν. 4052/2012.

Ως άστεγοι ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Στους αστέγους περιλαμβάνονται ιδίως αυτοί που διαβιούν στο δρόμο, σε ξενώνες, αυτοί που φιλοξενούνται από ανάγκη προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.

Στη δομή του Υπνωτηρίου μπορούν να φιλοξενηθούν προσωρινά και για διάστημα που ορίζεται από το άρθρο 4 του κανονισμού λειτουργίας(7ημέρες), άτομα ενήλικα και αυτοεξυπηρετούμενα που πληρούν τις προϋποθέσεις αστεγίας, είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, όπως αυτές ορίζονται από το άρθρο 11 του κανονισμού λειτουργίας και έχουν κριθεί δικαιούχοι της δομής από την Επιτροπή Ένταξης.

Δικαιούχοι στο Δ. Υπνωτήριο δεν μπορεί να είναι όσοι εξυπηρετούνται από το Δημοτικό Συσσίτιο και το Δημοτικό Παντοπωλείο και άλλων Κοινωνικών Δομών του Δήμου, η διασταύρωση των στοιχείων θα πραγματοποιείται από τη Δ/νση Πρόνοιας. Όλα τα ανωτέρω θα επιβεβαιώνονται και από Κοινωνική Έρευνα.

Περιπτώσεις ατόμων που έχουν κριθεί δικαιούχοι της δομής, αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν προσωρινά στους κανόνες λειτουργίας, δεν δύναται να φιλοξενηθούν.

Τα άτομα που παραπέμπονται για φιλοξενία πρέπει:

  • Να εμπίπτουν στην ομάδα στόχο που περιγράφεται ανωτέρω
  • Να αποδέχονται τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας με έγγραφη δήλωσή τους
  • Να μην κάνουν χρήση παράνομων και εξαρτησιογόνων ουσιών
  • Να μην πάσχουν από βαρύ ή άλλο νόσημα που χρήζει ειδικής ιατρικής ή νοσηλευτικής και θεραπευτικής αγωγής ή αυξημένης νοσηλευτικής φροντίδας για χρόνιες παθήσεις.
  • Να μην πάσχουν από μεταδιδόμενο νόσημα που σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση καθιστά αδύνατη ή επισφαλή τη συμβίωση με άλλα άτομα
  • Να μην πάσχουν από ψυχική διαταραχή που να χρήζει αυξημένης ή ειδικής φροντίδας και να δύνανται να συμβιώσουν με ασφάλεια με άλλα άτομα

Για την εισαγωγή στο Υπνωτήριο ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης για τον ωφελούμενο από την Δ/νση Πρόνοιας που θα αξιολογήσει τον ωφελούμενο και το αίτημα του και θα εκδώσει απόφαση ένταξης

Επιπλέον απαιτούνται τα κάτωθι:

  1. Αίτηση ένταξης από τον Δήμο Καλαμάτας
  2. Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
  3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  4. Βασικές ιατρικές εξετάσεις:

α) Παθολογική εξέταση και αιματολογικές, βιοχημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις για σοβαρά μεταδιδόμενα νοσήματα

β) Ακτινογραφία θώρακος για φυματίωση (F + P)

γ) Δερματολογική εξέταση, για μεταδοτικές ασθένειες

δ) Ψυχιατρική εκτίμηση, για την πιστοποίηση της δυνατότητας συμβίωσης με άλλα άτομα

  1. Έκθεση Κοινωνικής Έρευνας που θα αναφέρεται και στο ιστορικό προηγούμενης διαμονής του
  2. Εκκαθαριστικό σημείωμα Ε1 & Ε9 του τελευταίου Οικονομικού Έτους
  3. Αποδοχή και υπογραφή του συμφωνητικού διαμονής